Week van de Korte Keten

Van 26 mei tot 3 juni organiseert 100% West-Vlaams voor de derde keer de Week van de Korte Keten. De hele week lang kan je, voor het eerst in heel Vlaanderen, genieten van opendeurdagen, bedrijfsbezoeken, workshops, professionele proeverijen… bij onze trotse ambachtelijke en lokale producenten. 

Wat is de Week van de Korte Keten?

De Week van de Korte Keten is een periode in het voorjaar waarin de (West-)Vlaamse streek- en hoeveproducenten hun deuren wagenwijd openzetten tijdens tal van unieke evenementen. Zo kan je de (West-)Vlaamse producten en hun producenten op een ontspannen en verrassende manier leren kennen. Workshops in een ambachtelijke ateliers, fietstochtjes met bijzondere stopplaatsen, picknicks tussen de fruitbomen… de Week van de Korte Keten is een culinaire ontdekkingstocht in eigen streek.

Wat kan je beleven?

  • Een overzicht van alle activiteiten vind je op www.weekvandekorteketen.be 
  • Ervaar tijdens de West-Vlaamse proevertjesdag op 26 mei de onweerstaanbare, lekkere en authentieke smaak van 100% West-Vlaamse hoeve- en streekproducten.  
  • Ontdek het lekkerste van eigen bodem tijdens een West-Vlaams bedrijfs- of boerderijbezoek. Grijp deze unieke kans om een blik achter de schermen te werpen.
  • Geniet tijdens een hoevepicknick op een rustig groen plaatsje van een overvolle picknickmand met heerlijke producten voortgebracht door dat stukje natuur. Wie wil kan een glimp van de boerderijactiviteiten opvangen.
  • De week sluit spectaculair af met een wereldrecordpoging hoeve-ijs eten. Kom op 3 juni naar Provinciedomein Lippensgoed-Bulskampveld en breek samen met minstens 3050 andere zoetekauwen het wereldrecord. Inschrijven kan de dag zelf vanaf 13u30, om 15u krijgen alle ingeschrevenen een gratis hoeve-ijsje. Dat binnen een gezellig kader met een streekproductenmarkt, live muziek en randanimatie. Meer info.

Waarom doen we het?

Lekker eten en drinken rechtstreeks aankopen bij een plaatselijke producent die liefde en tijd steekt in zijn product, dat is waar het om draait tijdens de Week van de Korte Keten. Te vaak weten consumenten niet wat ze bij hen in de buurt kunnen vinden. Met de Week van de Korte Keten willen we je bewust maken van de rijkdom van je eigen streek. De (West-)Vlaamse parels van hoeve- en streekproducten zijn namelijk stuk voor stuk producten met een verhaal en een jarenlange traditie. Producten die met veel liefde en vakmanschap op ambachtelijke wijze gemaakt op gekweekt zijn en dat bewijzen door hun sublieme smaak. Daarnaast steunt lokaal aankopen de plaatselijke economie en door de nabijheid kunnen boodschappen te voet of met de fiets worden gedaan, wat dan weer goed is voor het milieu.

Gluren bij de buren 

De Week van de Korte Keten valt in 2018 samen met de Grensoverschrijdende Week van de Duurzame Voeding, een initiatief van het Europees Interreg-project Filière AD-T voor de ontwikkeling van een grensoverschrijdende duurzame voedingsketen. Dat wil zeggen dat er ook bij onze buren (Frankrijk en Wallonië) kan worden geproefd van lokale specialiteiten. Het doel van die Week is consumenten sensibiliseren, verschillende actoren samenbrengen, samenwerkingen aanmoedigen en de rijkdom en verscheidenheid van de lokale producten in de kijker zetten. Zin om een kijkje te nemen over de grens? Download hier het programma, voor meer info kan je terecht op www.filiere-adt.eu.

Week van de Korte Keten-magazine