Erkenning streekproducent

Wenst u een erkenning als 100% West-Vlaams streekproducent? Ontdek hier onze voorwaarden of download onmiddellijk het LASTENBOEK.

 Stap 1: erkenning als West-Vlaams streekproducent

BASISVOORWAARDEN

  • Indien er sprake is van een primaire sector in het productieproces, wordt u aanzien al s een hoeveproducent. Katrien en Anneleen zullen uw aanvraag verder behandelen.
  • U bent geregistreerd bij het FAVV. Alle operatoren die in België actief zijn in de voedselketen dienen gekend te zijn bij het Voedselagentschap, en dus geregistreerd. Voor de uitoefening van bepaalde activiteiten is tevens een toelating of een erkenning vereist. Vooraleer wij bij u langskomen, controleren wij uw toelating en het laatste inspectierapport. Indien u NIET geregistreerd bent bij het FAVV, kunnen wij u ONMOGELIJK erkennen als 100% West-Vlaams streekproducent.
  • Uitzonderingen

AANDACHTSPUNTEN

  • Als verwerker in de voedselketen, bent u wettelijk verplicht om te beschikken over een autocontrolesysteem (ACS). U heeft een actuele kennis inzake Goede hygiënepraktijken (GHP), werkt volgens de HACCP – principes (Hazard Analysis and Critical Control Points) en voorziet uw producten van correcte etiketten.
  • Een drager van het label 100% West-Vlaams, werkt zoveel mogelijk volgens de korteketenprincipes namelijk: rechtstreeks contact met de consument is mogelijk, u heeft inspraak in uw prijssetting, u werkt lokaal en duurzaam waar mogelijk, u werkt zo veel als mogelijk onder uw eigen merknaam...
Indien wij tijdens onze eerste kennismaking vaststellen dat u onvoldoende scoort op een aandachtspunt, geven wij u niet zomaar een "rode kaart" maar helpen wij u actief en concreet verder via gericht en persoonlijk advies en/of het aanbieden van meerdere opleidingen.
 

Stap 2: erkenning van uw eigen 100% West-Vlaamse streekproducten

Voor de erkenning van een 100% West-Vlaams streekproduct werken we met een "sterren"systeem. Elk product MOET tenminste drie sterren tellen. Dit klinkt logisch omdat de basisvoorwaarden in principe aanwezig moeten zijn. Toch dienen wij hier en daar uitzondering toe te staan. Denk bijvoorbeeld maar aan de chocolade- of koffieverwerking die weliswaar heel streekeigen is, maar waarvan de grondstoffen niet uit West-Vlaanderen kunnen komen. 

BASISVOORWAARDEN

  • U heeft een eigen productie in West-Vlaanderen.
  • U werkt op ambachtelijke (niet-industriële) wijze.
  • Uw grondstoffen komen zoveel als mogelijk uit West-Vlaanderen.

EXTRA's

  • Uw product heeft een uitzonderlijke band met West-Vlaanderen.
  • Uw product onderscheidt zich of door 25 jaar aantoonbare traditie of door innovatie. 
Kunt u op alle basisvoorwaarden al JA antwoorden, aarzel dan niet langer en bezorg ons uw AANVRAAG.
Indien u twijfelt kunt u ons steeds contacteren via 051 75 02 10 of info@100procentwest-vlaams.be wij helpen u graag verder.