Roodbruin bier

Streekproduct in de kijker

Roodbruin bier: de ideale dorstlesser

West-Vlaamse roodbruine bieren zijn bieren van gemengde gisting. Het bier rijpt geheel of gedeeltelijk in rechtopstaande eikenhouten vaten, foeders genoemd. De typische roodbruine kleur dankt het aan de gekleurde gerstmouten. Met z'n lichtzure smaak is dit biertje de ideale dorstlesser!

Bier met een rijke geschiedenis

Roodbruin bier is een echte West-Vlaamse traditie. Het bestaat al sinds de middeleeuwen. Omdat er toen nog geen sprake was van hop als bewaarmiddel, rijpte het gruytbier op eikenhouten vaten. Hierdoor kreeg het bier licht verzuurde en fruitige aroma's. Om die smaken te verzachten, mengde men het gerijpte bier met jong bier.

Vandaag, honderden jaren later, brouwen onze biermeesters roodbruin bier in grote lijnen nog steeds op dezelfde manier. Water, een beperkte hoeveelheid hop, gistcultuur en kleurmout vormen het basisbier. Dat rijpt op eikenhouten foeders. De brouwmeester blendt het gerijpte bier met jong bier. Het resultaat is een heerlijk verfrissend West-Vlaams roodbruin biertje.

Dank aan koppige West-Vlamingen

Tot het einde van de negentiende eeuw werden in West-Vlaanderen enkel bieren gebrouwen van gemengde gisting. De opkomst van de pilsbieren (lage gisting), bedreigde de vele kleine traditionele Belgische brouwers. In West-Vlaanderen hielden enkele brouwers gelukkig koppig vast aan de oude brouwtradities. Naast de nieuwe modebieren bleven ze hun streekbier brouwen. Samen met de lambiekbrouwers zijn de roodbruine bierbrouwers de énigen die vastgehouden hebben aan het rijpen in houten vaten. In Zuid-West-Vlaanderen overleefde zo het unieke roodbruin bier van gemengde gisting gerijpt in foeders. 

Vaste waarden die er mee voor zorgden dat het roodbruin bier de tand des tijds ongeschonden heeft doorstaan zijn:

De eerste vier brouwerijen kregen dan ook de erkenning als traditioneel Vlaams streekproduct.

Trouwens, wist je dat Brouwerij Rodenbach ouder is dan België? In 1821 brouwden ze in Roeselare al roodbruin bier. Toen spraken we nog niet over België, maar over het graafschap Vlaanderen.

Springlevende traditie

Twee eeuwen later is roodbruin bier springlevend. Heel wat jonge brouwers vinden inspiratie in het verleden. Ze combineren die rijke geschiedenis met verfrissende ideeën. Zo pakt Brouwerij 't Verzet uit met Oak Leaf, een roodbruin bier waaraan handgeplukte eikenbladeren zijn toegevoegd. Ook bij Seizoensbrouwerij Vandewalle (Reninge Oud Bruin), De Leite (Cuvée Oncle Pol), Gulden Spoor (Gulden Spoor red ale) en SOSAB (XII Flemish red ale) vind je jeugdig roodbruin bier.

Unieke smaak

Roodbruin bier heeft de verfrissing van bier, maar de complexiteit van wijn. Door de rijping in houten foeders leunt roodbruin bier aan bij de smaakfinesses van wijn. 

Santé! 

> Ontdek hier alle West-Vlaamse roodbruine bieren

 

Bronnen: streekproduct.be

Dankzij cookies verbeteren we je surfervaring. De informatie over jouw bezoek gebruiken we voor statistische doeleinden en om je inhoud op jouw maat aan te bieden. Je kunt je cookie-instellingen altijd aanpassen. Aan jou de keuze.

Info over het [privacy- en cookiebeleid] van 100% West-Vlaams

Duid aan welke cookies je wil toestaan.

Noodzakelijke cookies

Sommige cookies zijn nodig om de kernfunctionaliteit van onze website mogelijk te maken. De website zal niet goed werken zonder deze cookies en daardoor zijn ze standaard ingeschakeld en kunnen ze niet worden uitgeschakeld.

Functionele en analytische cookies

Je kan deze cookies niet weigeren als je op deze website wilt surfen. De functionele cookies verbeteren de gebruikerservaring.

Marketing- en sociale mediacookies

Met deze cookies optimaliseren we advertenties op basis van jouw surfgedrag en zorgen we voor een optimale wisselwerking met sociale media zoals YouTube, Facebook of Instagram.