Recht van bij de boer

Hoeve- en streekproducten rechtstreeks kopen via de Korte Keten

Waarom zou je lokale producten kopen bij de boer of streekproducent. 

Je weet waar de producten vandaan komen, waar ze zijn geteelt of wie ze heeft gemaakt. En de producent weet aan wie hij verkoopt. Het engagement dat de consument aangaat is een belangrijk onderdeel van de Korte Keten. Op die manier komt een directe relatie tussen de consument en de boer tot stand. De consument vervreemdt niet meer met het product en vergroot het sociale contact met de producenten.

Minder schakels in de keten

De weg dat de producten moeten afleggen tussen de boer en de consument wordt naar een minimum herleid. De consument heeft een duidelijk zicht op wat er met de producten gebeurt. 

Meer zeggenschap

De boer kiest onafhankelijk zijn prijzen. Biedt aan wat hij zelf wil, z'n hele assortiment verkopen via de korte keten of een deel ervan. Daarbij krijgt de boer een grotere appreciatie voor z'n producten door z'n eigen landbouwproducten te verkopen en te verwerken. De boer ontvangt direct feedback van de verbruiker.

De korte keten is lokaal van aard

Door het lokaal verkopen van terplaatse geteelde producten wordt de plaatselijke economie bevorderd. De Korte Keten is er speciaal voor de lokale bevolking en die consument voelt zich verbonden en meer betrokken bij de origine van de plaatstelijke producten. Bij de verwerking van de landbouwproducten moeten er ook lokale ingrediënten aangeschaft worden bij producenten in de buurt. Als deze niet lokaal beschikbaar zijn dan moet een geschikt alternatief gezocht worden. 

Consument herontdekt opnieuw de landbouw

Is het nu een bierbrouwerij, een boerderij of een wijnmakerij, de Korte Keten brengt de consument dichter bij de landbouwpraktijk en leert opnieuw de productieprocessen, de seizoenen, en brengt inzichten in duurzaamheid inzake productie en afzet. Diezelfde producent speelt hierin een belangrijke rol als ambassadeur.

Ontdek de 100% West Vlaamse hoeve- en streekproducenten en hun producten op de website van 100% West Vlaams