Filière AD-T

100% West-Vlaams zet in op de ontwikkeling van een grensoverschrijdende duurzame landbouw- en voedingsketen.
Dat doen we samen met 18 partners uit Wallonië en Frankrijk in het kader van een Europees Interreg-project genaamd Filière AD-T. Het project wil hierin alle schakels uit de agrovoedingsketen (producenten, verwerkers, distributeurs en consumenten) betrekken. Om dit te realiseren werken we rond vier grote doelstellingen: netwerken, duurzame voeding promoten, kennis uitwisselen en begeleiding aanbieden. 

Lees meer over het project en de mogelijkheden.
Contactpersoon: Anke Allaert - anke.allaert@pomwvl.be - +32 51 75 02 26

GEPLANDE ACTIVITEITEN

  • Enquête over eetgewoontes in België en noord-Frankrijk
  • met de focus op duurzame voeding
  • 20-22 oktober 2019 - Natexpo (Bio)
    Groepsstand, meer info binnenkort online

  • 22-23 september 2019 - Gourmet Selection
    GOURMET SELECTION is een Franse vakbeurs waar delicatessen en uitzonderlijke producten centraal staan. Op de Frans-Belgische groepsstand van Filière AD-T reserveerden we ook enkele plaatsjes voor West-Vlaams producenten die klaar zijn om hun afzetmarkt richting Frankrijk uit te breiden. 
  • 25 mei t.e.m. 2 juni 2019 - Semaine Transfrontalière de l'Alimentation Durable
    • Smaakklas
      Wil je jouw klas laten kennismaken met duurzame voeding en de verschillende beroepen in de voedingssector? Dan is een Smaakklas een niet te missen beleving. 
      Meer info en deelnemen
    • 100% West-Vlaams en route door de Westhoek
      Meer info binnenkort online
    • Gourmet Bag voor duurzame restaurants
  • 4 april/23 mei 2019 - Store Tour Parijs/Brussel
    Nieuwe tendensen tekenen de winkelbeleving in grote steden. Deze nieuwigheden bieden reële afzetmogelijkheden. Welke opportuniteiten zijn er voor jou? Wie zijn die nieuwe spelers en wat is hun strategie? Hoe passen jouw producten in hun rekken? Ontdek het tijdens een Store Tour: een expert neemt je op sleeptouw langs uitzonderlijke en vernieuwende verkooppunten. Tijdens deze trip leer je ook een storecheck opmaken.
  • 18 maart 2019 - B2b-smaakmarkt
    De B2b-smaakmarkt is een (h)echte samenwerking tussen de twee Europese Interreg-projecten Filière AD-T en REFRAME. Alle info op www.smaakmarkt.eu
    • BEZOEKER
      Je bent chef-kok, grossist, aankoper, eigenaar van een horeca-, delicatesse- of retailzaak... en op zoek naar ambachtelijk, natuurlijk en/of lokaal lekkers? Grijp als professional in de sector deze kans bij uitstek om het smakelijkste van West- en Oost-Vlaanderen, Noord-Frankrijk en Wallonië te ontdekken. 
    • EXPOSANT
      Een B2b-smaakmarkt is de ideale gelegenheid om nieuwe afzetmarkten te vinden voor jouw producten. Een B2b-smaakmarkt is de ideale gelegenheid om nieuwe afzetmarkten te vinden voor jouw producten. Tijdens deze business-to-businessvoedingsbeurs stel je jouw delicatessen voor aan een uitsluitend professioneel publiek: horeca, delicatessezaken, retail, chefs van grootkeukens... Exposanten moeten artisanale of kleine voedingsproducenten zijn uit de regio's Noord-Frankrijk, Wallonië, West- of Oost-Vlaanderen. Het resultaat van hun vakmanschap is lokaal en natuurlijk lekkers van hoge kwaliteit

VOORBIJE ACTIVITEITEN

  • 28-29 januari 2018 - Beursbezoek Sirha, Lyon
    Op 28 en 29 januari 2019 trekken West-Vlaamse, Noord-Franse en Waalse voedingsbedrijven naar Lyon voor een van de belangrijkste vakbeurzen in Europa. De voedingsbeurs Sirha focust op hoogstaande gastronomie, hotellerie en catering. Ook innovatieve producten staan er in de kijker. En het goede nieuws: u kan mee.
  • 24 oktober 2018 - Beursbezoek SIAL, Parijs
    U wilt zich onderdompelen in de internationale voedingstrends? Dat kan tijdens een groepsbezoek aan SIAL, de internationale voedingsbeurs in Parijs. Xavier Terlet (XTC World Innovation) wijst er u in het trendspaviljoen de weg langs de eettendensen van de toekomst. Een niet te missen unieke rondleiding. Daarnaast staat SIAL synoniem voor bakken inspiratie en interessante ontmoetingen.
  • 15 oktober 2018 - B2b-ontmoeting met Färm --> geannuleerd
    Producenten die geloven in het korteketenprincipe en bio kunnen zich kandidaat stellen voor een b2b-ontmoeting met de aankoopverantwoordelijke van Färm. Bij selectie wordt u op 15 oktober 2018 uitgenodigd voor een gesprek en rondleiding in de nieuwe Färmwinkel in Meiser.
  • 10 september 2018 - Dîner Carrousel, Wijndomein Chant d'Èole - Quévy 
    Benen onder tafel, servet op de schoot, een bord met heerlijke lokale producten op tafel en boeiende gesprekken met potentiële zakenpartners. Het ideale gemoedelijke kader om nieuwe contacten te leggen. Daarom doet het Dîner Carrousel die succesformule maal drie, u wisselt namelijk bij elk gerecht van tafel. Zo ontmoet u ontelbare professionals uit de voedingssector rond de Frans-Belgische grens. Schuift u mee aan tafel?
    • Programma
      17.30 u.: Verwelkoming op ‘Domaine du Chant d'Éole’
      17.45 u.: Rondleiding op het wijndomein en proeverij
      18.30 u.: Trends in voedselinnovatie - Xavier Terlet (XTC World Innovation)
      19.30 u.: Driegangenmaaltijd met lokale producten
    • Meer info - uitnodiging
    • Sfeerfoto's
  • 26 mei - 3 juni 2018 - Grensoverschrijdende week van de duurzame voeding 
    De grensoverschrijdende week van de duurzame voeding wil consumenten sensibiliseren, de verschillende actoren samenbrengen, samenwerkingen aanmoedigen en de rijkdom en verscheidenheid van de lokale producten in de kijker zetten. 
    • Ontdek de grensoverschrijdende wandelingen, bezoek een boerderij, doe mee aan een workshop of proeverij...
      Download het programma en de affiche.
    • Smaakklas 28-29/05 
      Tijdens deze week zet de POM West-Vlaanderen haar schouders onder een tweedaagse Smaakklas. Doel van die Smaakklas is jongeren stimuleren richting duurzame en lokale voeding, ze bewust maken van hoe de voedingssector in het Interreg-gebied in elkaar zit en ze er warm voor maken. 
      Leerlingen uit de derde graad lager onderwijs duiken in de lokale en duurzame voeding tijdens een tweedaagse Smaakklas tegen de Frans-Belgische grens. Een kijkje nemen achter de schermen van een boerderij, experimenteren met eigen brouwsels in een echte brouwerij, in het joblabo in de schoenen staan van de verschillende beroepen in de voedingssector... Kortom, twee dagen bomvol smaak!
      De Smaakklas werd in 2018 voor het eerst georganiseerd met een testklas.
    • Festival du Court Kilométrage (geannuleerd)
  • 19 maart 2018 - Infosessie biologische voeding
    Welke trends en kansen zijn er voor u op de Belgische en Franse biomarkt? Welke impact zal het nieuwe Europese bioreglement op uw activiteiten hebben? Waarmee moet u als (toekomstig) bioproducent rekening houden als u exporteert binnen de Europese Unie? Deze en meer vragen werden beantwoord tijdens de infosessie rond 'Biologische voeding: waarom een nieuw Europees reglement?' 
  • 11 – 13 maart 2018 – TAVOLA 2018 
    Van 11 tot 13 maart 2018 maakte West-Vlaanderen deel uit van een Vlaams-Waals-Franse groepsstand op TAVOLA. Op de professionele beurs staan sterke marktleiders en ambachtelijke producenten met delicatessen en heerlijke kwaliteitsproducten. Filière AD-T gaf er jonge of kleine bedrijven de kans om hun topproducten te promoten in de groepsstand ‘het Frans-Belgisch Eiland voor Fijnproevers’, onder hen acht West-Vlaamse bedrijven en twee Gouden Tavola laureaten.
  • 23 oktober 2017: Bezoek aan de « 100% bio » beurs, NatExpo
    Meer info
  • 17 oktober 2017: Grensoverschrijdende B2B-ontmoetingen met inkopers van Franse supermarkten en bedrijven
    Meer info
  • 20 & 26 september: Forum Ouvert: Quelles ressources mobiliser pour que l’alimentation durable devienne l’affaire de tous ?
    Meer info 
  • 06 juni 2017: De etikettering van voedingsmiddelen in België en Frankrijk : infosessie te Ieper 
    Meer info: verslag
  • 04 april 2017 – Debat en ronde tafels: Duurzame voeding kent geen grenzen?!
    Debatteer mee over innoverende grensoverschrijdende acties.
    Hoe kan je de vraag naar duurzame voeding stimuleren? Kent duurzame voeding geen grenzen, of net veel grenzen? Getuigenissen van verschillende actoren binnen de sector zullen een antwoord geven op deze vragen. 
    Meer info: verslag - dossier deelnemers
  • 28 maart 2017 - B2B matching event
    Producenten zoeken verwerkers, distribiteurs en afzetmarkten voor hun producten. Winkels, restaurants en verwerkers zijn op zoek naar producten. Wij gaan op zoek naar de perfecte match en plaatsen beide partijen samen tijdens
    Meer info en inschrijven

 

Projectbanner Filière AD-T