Filière AD-T

100% West-Vlaams zet in op de ontwikkeling van een grensoverschrijdende duurzame landbouw- en voedingsketen.
Dat doen we samen met 18 partners uit Wallonië en Frankrijk in het kader van een Europees Interreg-project genaamd Filière AD-T. Het project wil hierin alle schakels uit de agrovoedingsketen (producenten, verwerkers, distributeurs en consumenten) betrekken. Om dit te realiseren werken we rond vier grote doelstellingen: netwerken, duurzame voeding promoten, kennis uitwisselen en begeleiding aanbieden. 

Lees meer over het project en de mogelijkheden.
Contactpersoon: Anke Allaert - anke.allaert@pomwvl.be - +32 51 75 02 26

 

COACHINGTRAJECT INTERNATIONALISERING

Is jouw bedrijf klaar om de stap over de grens te zetten? Een expert staat voor je klaar.
Je wil de straal van je werkterrein vergroten. Alleen bots je daarbij letterlijk en figuurlijk op een lands- of taalgrens. Een individueel coachingtraject internationalisering tilt je over die grens heen. Je krijgt een antwoord op jouw persoonlijke vragen als:  

  • Welke mogelijkheden hebben Frankrijk en Wallonië voor mijn bedrijf in petto?
  • Hoe start ik met exporteren?
  • Welke hordes (BTW, transport- en douanedocumenten, juridische aspecten…) moet ik overwinnen?
  • Hoe concretiseer ik mijn projecten op korte termijn?
  • Benut ik alle opportuniteiten?

Tijdens het traject krijg je een privé-expert toegewezen. Zo kan je onmiddellijk met concreet advies op jouw maat aan de slag.

 GEPLANDE ACTIVITEITEN

 • Enquête over eetgewoontes in België en noord-Frankrijk
 • met de focus op duurzame voeding
 • 26/11/2020 - Frans-Belgische b2b-ontmoetingen Voeding 
  • Inschrijven voor 25/09, afspraken vastleggen voor 23/10, ontmoetingen 26/11 in Doornik
  • Meer info & inschrijven
 • 19/09 t.e.m. 18/10/2020 - Semaines Transfrontalière de l'Alimentation Durable
  • 06/10/2020 - Filmavond: Wat ligt er morgen op jouw storyboard?
  • Smaakklas [geannuleerd]
   Wil je jouw klas laten kennismaken met duurzame voeding en de verschillende beroepen in de voedingssector? Dan is een Smaakklas een niet te missen beleving. 
  • Restorestje voor duurzame restaurants
   Red je gerecht met het Restorestje. Je klanten nemen zonder blos op de wangen de heerlijke restjes van hun restaurantbezoek mee in een biologisch afbreekbare box. Duurzaam en twee keer genieten van die verrukkelijke maaltijd!
 • Kortfilmwedstrijd 'Wat ligt er morgen op jouw storyboard?'
  Schrijf je in: vlogger of gediplomeerd regisseur, food professional of foodie, alleen of in team… alles kan! Registreer je deelname voor 31/12/2019 en dien je kortfilm in voor 03/04/2020. Wie weet verschijnt jouw film op het grote scherm tijdens de Week van de Duurzame Voeding (30/05-06/06/2020) in Noord-Frankrijk en België!

VOORBIJE ACTIVITEITEN

 • 15-17 maart 2020 - TAVOLA (Kortrijk) --> NIEUWE DATUM: 21-23 maart 2021
  De tweejaarlijkse afspraak voor de wereld van de fijne en verse voeding, met klassieke delicatessen en trendy food. Jij kan via de groepsstand 'het Frans-Belgisch Eiland voor Fijnproevers' voordeliger een beursstand huren. Bovendien een all-inconcept op maat van kmo's. 
  • Inschrijvingsdossier
   (door het beperkte aantal modules zijn er selectiecriteria voor de toewijzing: eerste deelname, inschrijvingsdatum, onderlinge concurrentie, overleg organisatiecomité)

 • 24 februari 2020 - Bezoek de grootste Franse landbouwbeurs SIA

  Met zeker 1000 exposanten uit 30 landen, meer dan een half miljoen bezoekers en 4000 dieren ontdek je de landbouwsector in al zijn vormen. Veeteelt, gastronomie, gewassen en beroepen, welke van deze vier afdelingen wil jij zeker bezoeken? 
  Het programma start om 10u met een vrij beursbezoek. Om 16u geniet je van een netwerkdrink op de stand van Hauts-de-France waarna je jouw bezoek afsluit om 17u. Het bezoek en de netwerkdrink worden je gratis aangeboden door de projectpartners. Afhankelijk van het aantal inschrijvingen wordt eventueel ook groepsvervoer voorzien.

 • 10 december 2019 - Infosessie verkopen in Frankrijk, sociale en fiscale regels
  De Franse markt is klaar voor jouw product, ben jij klaar om de stap over de grens te zetten? Experts gidsen je door de sociale en fiscale regels. 
 • 19 november 2019 - Bezoek Horeca Expo & CRU (Gent)
  Trek op 19 november 2019 met West-Vlaamse, Noord-Franse en Waalse voedingsbedrijven naar de grootste Belgische totaalbeurs voor de horeca en grootkeukens: Horeca Expo in Gent. Diezelfde dag krijg je ook de kans om CRU te bezoeken, de belevingswinkel van de Colruyt Group.
 • 5 november 2019 - b2b-streekmarkt Westhoek & Diner Transfrontalier (Diksmuide)
  Maak tijd voor een inspirerende netwerkdag rond lokale en duurzame voeding. Schuif aan tafel een geanimeerd driegangendîner in het gezelschap van Belgische en Franse food professionals. Voorafgaand aan de maaltijd ontdekt u de authentieke smaken van de Westhoek tijdens de b2b-smaakmarkt Copyright Westhoek.
 • 20-22 oktober 2019 - Natexpo (Bio)
  Lanceer je bioproducten daar waar bio groeit en bloet: NATEXPO (Parijs). Dankzij het Europees Interreg-project Filière AD-T stellen we er een Frans-Belgisch Biodorp voor Fijnproevers op. Op de groepsstand reserveerden we een beperkt aantal plaatsjes voor West-Vlaamse producenten die hun bioproduct(en) in Frankrijk willen lanceren.
 • 22-23 september 2019 - Gourmet Selection (Parijs)
  GOURMET SELECTION is een Franse vakbeurs waar delicatessen en uitzonderlijke producten centraal staan. Op de Frans-Belgische groepsstand van Filière AD-T reserveerden we ook enkele plaatsjes voor West-Vlaamse producenten die klaar zijn om hun afzetmarkt richting Frankrijk uit te breiden. 
 • 25 mei t.e.m. 2 juni 2019 - Semaine Transfrontalière de l'Alimentation Durable
  • Smaakklas
   Wil je jouw klas laten kennismaken met duurzame voeding en de verschillende beroepen in de voedingssector? Dan is een Smaakklas een niet te missen beleving. 
   Meer info en deelnemen
  • 100% West-Vlaams en route door de Westhoek
   Je kon kansmaken op deze dagtrip via www.korteketenkop.be
   Aftermovie
  • Restorestje voor duurzame restaurants
   Red je gerecht met het Restorestje. Je klanten nemen zonder blos op de wangen de heerlijke restjes van hun restaurantbezoek mee in een biologisch afbreekbare box.
   Duurzaam en twee keer genieten van die verrukkelijke maaltijd!
   Meer info en gratis doosjes bestellen
   20 Deelnemende West-Vlaamse restaurants
 • 4 april/23 mei 2019 - Store Tour Parijs/Brussel
  Nieuwe tendensen tekenen de winkelbeleving in grote steden. Deze nieuwigheden bieden reële afzetmogelijkheden. Welke opportuniteiten zijn er voor jou? Wie zijn die nieuwe spelers en wat is hun strategie? Hoe passen jouw producten in hun rekken? Ontdek het tijdens een Store Tour: een expert neemt je op sleeptouw langs uitzonderlijke en vernieuwende verkooppunten. Tijdens deze trip leer je ook een storecheck opmaken.
 • 18 maart 2019 - B2b-smaakmarkt
  De B2b-smaakmarkt is een (h)echte samenwerking tussen de twee Europese Interreg-projecten Filière AD-T en REFRAME. Alle info op www.smaakmarkt.eu
  • BEZOEKER
   Je bent chef-kok, grossist, aankoper, eigenaar van een horeca-, delicatesse- of retailzaak... en op zoek naar ambachtelijk, natuurlijk en/of lokaal lekkers? Grijp als professional in de sector deze kans bij uitstek om het smakelijkste van West- en Oost-Vlaanderen, Noord-Frankrijk en Wallonië te ontdekken. 
  • EXPOSANT
   Een B2b-smaakmarkt is de ideale gelegenheid om nieuwe afzetmarkten te vinden voor jouw producten. Een B2b-smaakmarkt is de ideale gelegenheid om nieuwe afzetmarkten te vinden voor jouw producten. Tijdens deze business-to-businessvoedingsbeurs stel je jouw delicatessen voor aan een uitsluitend professioneel publiek: horeca, delicatessezaken, retail, chefs van grootkeukens... Exposanten moeten artisanale of kleine voedingsproducenten zijn uit de regio's Noord-Frankrijk, Wallonië, West- of Oost-Vlaanderen. Het resultaat van hun vakmanschap is lokaal en natuurlijk lekkers van hoge kwaliteit
  • 28-29 januari 2018 - Beursbezoek Sirha, Lyon
   Op 28 en 29 januari 2019 trekken West-Vlaamse, Noord-Franse en Waalse voedingsbedrijven naar Lyon voor een van de belangrijkste vakbeurzen in Europa. De voedingsbeurs Sirha focust op hoogstaande gastronomie, hotellerie en catering. Ook innovatieve producten staan er in de kijker. En het goede nieuws: u kan mee.
  • 24 oktober 2018 - Beursbezoek SIAL, Parijs
   U wilt zich onderdompelen in de internationale voedingstrends? Dat kan tijdens een groepsbezoek aan SIAL, de internationale voedingsbeurs in Parijs. Xavier Terlet (XTC World Innovation) wijst er u in het trendspaviljoen de weg langs de eettendensen van de toekomst. Een niet te missen unieke rondleiding. Daarnaast staat SIAL synoniem voor bakken inspiratie en interessante ontmoetingen.
  • 15 oktober 2018 - B2b-ontmoeting met Färm --> geannuleerd
   Producenten die geloven in het korteketenprincipe en bio kunnen zich kandidaat stellen voor een b2b-ontmoeting met de aankoopverantwoordelijke van Färm. Bij selectie wordt u op 15 oktober 2018 uitgenodigd voor een gesprek en rondleiding in de nieuwe Färmwinkel in Meiser.

10 september 2018 - Dîner Carrousel, Wijndomein Chant d'Èole - Quévy 

  Benen onder tafel, servet op de schoot, een bord met heerlijke lokale producten op tafel en boeiende gesprekken met potentiële zakenpartners. Het ideale gemoedelijke kader om nieuwe contacten te leggen. Daarom doet het Dîner Carrousel die succesformule maal drie. U wisselt namelijk bij elk gerecht van tafel, zo ontmoet u ontelbare professionals uit de voedingssector rond de Frans-Belgische grens. Schuift u mee aan tafel?
  • Programma17.30 u.: Verwelkoming op ‘Domaine du Chant d'Éole’17.45 u.: Rondleiding op het wijndomein en proeverij18.30 u.: Trends in voedselinnovatie - Xavier Terlet (XTC World Innovation)19.30 u.: Driegangenmaaltijd met lokale producten
  • Meer info - uitnodiging
  • Sfeerfoto's
 • 26 mei - 3 juni 2018 - Grensoverschrijdende week van de duurzame voeding 
  De grensoverschrijdende week van de duurzame voeding wil consumenten sensibiliseren, de verschillende actoren samenbrengen, samenwerkingen aanmoedigen en de rijkdom en verscheidenheid van de lokale producten in de kijker zetten. 
  • Ontdek de grensoverschrijdende wandelingen, bezoek een boerderij, doe mee aan een workshop of proeverij...
   Download het programma en de affiche.
  • Smaakklas 28-29/05 
   Tijdens deze week zet de POM West-Vlaanderen haar schouders onder een tweedaagse Smaakklas. Doel van die Smaakklas is jongeren stimuleren richting duurzame en lokale voeding, ze bewust maken van hoe de voedingssector in het Interreg-gebied in elkaar zit en ze er warm voor maken. 
   Leerlingen uit de derde graad lager onderwijs duiken in de lokale en duurzame voeding tijdens een tweedaagse Smaakklas tegen de Frans-Belgische grens. Een kijkje nemen achter de schermen van een boerderij, experimenteren met eigen brouwsels in een echte brouwerij, in het joblabo in de schoenen staan van de verschillende beroepen in de voedingssector... Kortom, twee dagen bomvol smaak!
   De Smaakklas werd in 2018 voor het eerst georganiseerd met een testklas.
  • Festival du Court Kilométrage (geannuleerd)
 • 19 maart 2018 - Infosessie biologische voeding
  Welke trends en kansen zijn er voor u op de Belgische en Franse biomarkt? Welke impact zal het nieuwe Europese bioreglement op uw activiteiten hebben? Waarmee moet u als (toekomstig) bioproducent rekening houden als u exporteert binnen de Europese Unie? Deze en meer vragen werden beantwoord tijdens de infosessie rond 'Biologische voeding: waarom een nieuw Europees reglement?' 
 • 11 – 13 maart 2018 – TAVOLA 2018 
  Van 11 tot 13 maart 2018 maakte West-Vlaanderen deel uit van een Vlaams-Waals-Franse groepsstand op TAVOLA. Op de professionele beurs staan sterke marktleiders en ambachtelijke producenten met delicatessen en heerlijke kwaliteitsproducten. Filière AD-T gaf er jonge of kleine bedrijven de kans om hun topproducten te promoten in de groepsstand ‘het Frans-Belgisch Eiland voor Fijnproevers’, onder hen acht West-Vlaamse bedrijven en twee Gouden Tavola laureaten.
 • 23 oktober 2017: Bezoek aan de « 100% bio » beurs, NatExpo
  Meer info
 • 17 oktober 2017: Grensoverschrijdende B2B-ontmoetingen met inkopers van Franse supermarkten en bedrijven
  Meer info
 • 20 & 26 september: Forum Ouvert: Quelles ressources mobiliser pour que l’alimentation durable devienne l’affaire de tous ?
  Meer info 
 • 06 juni 2017: De etikettering van voedingsmiddelen in België en Frankrijk : infosessie te Ieper 
  Meer info: verslag
 • 04 april 2017 – Debat en ronde tafels: Duurzame voeding kent geen grenzen?!
  Debatteer mee over innoverende grensoverschrijdende acties.
  Hoe kan je de vraag naar duurzame voeding stimuleren? Kent duurzame voeding geen grenzen, of net veel grenzen? Getuigenissen van verschillende actoren binnen de sector zullen een antwoord geven op deze vragen. 
  Meer info: verslag - dossier deelnemers
 • 28 maart 2017 - B2B matching event
  Producenten zoeken verwerkers, distribiteurs en afzetmarkten voor hun producten. Winkels, restaurants en verwerkers zijn op zoek naar producten. Wij gaan op zoek naar de perfecte match en plaatsen beide partijen samen tijdens
  Meer info en inschrijven

 

Projectbanner Filière AD-T

Dankzij cookies verbeteren we je surfervaring. De informatie over jouw bezoek gebruiken we voor statistische doeleinden en om je inhoud op jouw maat aan te bieden. Je kunt je cookie-instellingen altijd aanpassen. Aan jou de keuze.

Info over het [privacy- en cookiebeleid] van 100% West-Vlaams

Duid aan welke cookies je wil toestaan.

Noodzakelijke cookies

Sommige cookies zijn nodig om de kernfunctionaliteit van onze website mogelijk te maken. De website zal niet goed werken zonder deze cookies en daardoor zijn ze standaard ingeschakeld en kunnen ze niet worden uitgeschakeld.

Functionele en analytische cookies

Je kan deze cookies niet weigeren als je op deze website wilt surfen. De functionele cookies verbeteren de gebruikerservaring.

Marketing- en sociale mediacookies

Met deze cookies optimaliseren we advertenties op basis van jouw surfgedrag en zorgen we voor een optimale wisselwerking met sociale media zoals YouTube, Facebook of Instagram.