Blijf op de hoogte van nieuws

100% West-Vlaams houdt je hier op de hoogte van het laatste nieuws over regionale hoeveproducten en streekproducten uit West-Vlaanderen. Ontdek als eerste de nieuwe erkenningen, doe inspiratie op voor een dagje uit, neem deel aan wedstrijden, vind cadeautips... Dat en meer op deze pagina.

 

06
mei, 19

West-Vlaamse lekkerkoeken erkend als traditioneel Vlaams streekproduct

West-Vlaamse lekkerkoeken erkend als traditioneel Vlaams streekproduct

Vier producenten dienden een dossier in bij VLAM voor hun traditioneel Vlaams streekproduct en kregen een erkenning. Waaronder een 100% West-Vlaams klassieker: lekkerkoeken van biscuiterie Grillet uit Oostnieuwkerke.

West-Vlaamse lekkerkoeken

van Biscuiterie Grillet uit Oostnieuwkerke

Uit de familiegeschiedenis en overlevering blijkt dat de receptuur van de lekkerkoek, oorspronkelijk eierkoek genaamd, afkomstig is uit de streek van Zillebeke waar (overgrootvader) Karel-Lodewijk Grillet rond 1890 als bakkersjongen het beroep aanleerde. Als zelfstandig bakker in Oostnieuwkerke bleef hij de koeken produceren.

Het familiebedrijf bakkerij Grillet groeide uit tot de bvba Biscuiterie Grillet, die zich volledig specialiseerde in deze puur West-Vlaamse specialiteit. Naast de traditionele ronde koeken produceren zij nu ook seizoengebonden varianten zoals klaaskoeken, kerstkoeken, Valentijnskoeken, paaskoeken en suikerkoeken

De lekkerkoeken zijn reeds sinds 2009 erkend als West-Vlaams streekproduct, en dragen trots het label 100% West-Vlaams. In 2019 voegen ze daar het label traditioneel Vlaams streekproduct aan toe.

Semoele koeken/Lekkerkoeken

In de streek tussen Roeselare en Poperinge was deze zoete, licht gerezen koek een vervanger voor de dure boterkoeken. Ondertussen veroverde deze koeken heel West-Vlaanderen en is hij te koop zowel bij winkelketens als bakkers. Het betreft een oude en unieke receptuur voor wat in de volksmond “eierkoeken” geheten werd. Zelfs nu nog wordt in verkoopspunten om “eierkoeken” gevraagd. Vermits er helemaal geen eieren in verwerkt zijn besloot Biscuiterie Grillet de koeken verder te bakken onder de naam "Lekkerkoeken" en doopte Koeken 't Bakkertje hun koeken tot "Semoele koeken".

Ambachtelijk bereide koeken

Vroeger werden alle handelingen uiteraard volledig manueel uitgevoerd: ingrediënten mengen, deeg kneden/laten rusten/uitrollen/stanzen, koeken afbakken, inpakken in zakken... Die handelingen zijn aangepast aan de moderne eisen en voorschriften en worden deels machinaal uitgevoerd. Het blijft onverminderd een traditioneel artisanaal product.

 BRON: www.streekproduct.be

« Naar overzicht