Blijf op de hoogte van nieuws

100% West-Vlaams houdt je hier op de hoogte van het laatste nieuws over regionale hoeveproducten en streekproducten uit West vlaanderen. We bundelen voor u alle leuke nieuwtjes en geven je inspiratie voor een dagje uit in West Vlaanderen naar een boerderij of een boerenmarkt. Tips voor originele cadeaus en producten die je kan kopen in diverse hoevewinkels en buurtwinkels, ... en zoveel meer interessante weetjes

 

06
nov, 19

West-Vlaams rood erkend als Europese Beschermde Oorsprongsbenaming

West-Vlaams rood erkend als Europese Beschermde Oorsprongsbenaming

Het 'Vlees van het rood ras van West-Vlaanderen', de roodkleurige koeien, die vooral in West-Vlaanderen te zien zijn, heeft een Europese erkenning als 'Beschermde Oorsprongsbenaming' (BOB) op zak. Het ras, bekend als West-Vlaams rood, is het tweede Vlaams product dat met een BOB wordt erkend en beschermd. Het staat nu mee in het rijtje streekproducten als Prosciutto di Parma en de Volaille de Bresse.

Om de benaming 'vlees van het rood ras van West-Vlaanderen' te mogen gebruiken, gelden strenge voorwaarden. Voor de beste vleeskwaliteit komt enkel het vers vlees van vrouwelijke dieren tussen de 3,5 en de 8 jaar oud en van ossen tussen de 2 en de 3,5 jaar oud in aanmerking. Ze behoren tot het ras 'Rood' en zijn gefokt en gekweekt in de provincie West-Vlaanderen. Meer dan 90% van deze runderen vind je trouwens in de provincie. 

West-Vlaams gras?

De combinatie van de specifieke raseigenschappen en de geografische eigenschappen van de provincie zorgen voor de karakteristieken van het vlees. Het rood ras van West-Vlaanderen heeft zich doorheen de eeuwen aangepast aan het lokale milde zeeklimaat en de vruchten van de rijke West-Vlaamse bodem. In de eerste plaats kunnen de dieren van het ras "rood"  als geen ander Belgisch ras gras omzetten in vlees. Hun voeding bestaat dan ook voor 75 à 100% uit gras of graslandproducten. Daarnaast krijgen zij, vooral in de winter, een rijke variatie aan lokaal gewonnen ruwvoeders

Hoe herken je het op je bord?

- Een mooie donkerrode kleur
- licht en fijn met vet gepersilleerd
- een zeer fijne vezel waardoor het zeer mals is
- een volle, intense smaak, het fijne vet zorgt voor een romige toets.

BOB?

Het Europese label zorgt voor bescherming van de kwaliteit van het vlees en de manier waarop het ras gekweekt wordt. Ook wordt het vlees door het label beschermd tegen namaak.

De erkenningsaanvraag voor 'het vlees van het rood ras van West-Vlaanderen' gebeurde door de vereniging 'Studie- en Documentatiecentrum voor de Vlaamse Rundveerassen werkgroep 'Rood' van CRV Vlaanderen vzw'. Het ras 'Rood' werd in 2001 erkend als bedreigd rundveeras. In 2012 werd het 'Vlees van het rood ras van West-Vlaanderen' al erkend als Vlaams traditioneel streekproduct door de VLAM.

Gastronomisch nicheproduct

Met dit dossier hopen de betrokken West-Vlaamse boeren de consument een traditioneel stukje West-Vlaams vlees te garanderen in samenwerking met de lokale slagers en horeca. De vraag is groter dan het aanbod, hopelijk geeft dit de West-Vlaamse boeren de mogelijkheid terug aan te knopen met een lokale traditie. Ze kunnen alvast uitpakken met een gastronomisch nicheproduct.

Bronnen: KW.be en streekproduct.be

Meer info

>> 100% West-Vlaams rood

 

« Naar overzicht