Blijf op de hoogte van nieuws

100% West-Vlaams houdt je hier op de hoogte van het laatste nieuws over regionale hoeveproducten en streekproducten uit West vlaanderen. We bundelen voor u alle leuke nieuwtjes en geven je inspiratie voor een dagje uit in West Vlaanderen naar een boerderij of een boerenmarkt. Tips voor originele cadeaus en producten die je kan kopen in diverse hoevewinkels en buurtwinkels, ... en zoveel meer interessante weetjes

 

24
mei, 19

Twintig West-Vlaamse restaurants strijden tegen voedselverspilling

Vraag je Restorestje tijdens de Frans-Belgische week van de duurzame voeding

Twintig West-Vlaamse restaurants strijden tegen voedselverspilling

De ‘Frans-Belgische week van de duurzame voeding’ wil consumenten sensibiliseren, actoren uit de voedingssector samenbrengen en plaatst uitwisseling van kennis en ervaring in een aangenaam kader. Dat alles gekoppeld aan de rijkheid en diversiteit van de heerlijke lokale producten die de grensstreek typeren. Deze week is mogelijk dankzij het Interreg-project Filière AD-T.

Tweede editie van de Frans-Belgische week van de duurzame voeding

Van 25 mei tot en met 2 juni 2019

Een tiental activiteiten aan beide zijden van de Frans-Belgische grens animeren de actieweek. Een greep uit het aanbod:

  • Waalse en Vlaamse leerlingen uit de derde graad lager onderwijs duiken in de lokale en duurzame voeding tijdens een Smaakklas in het Huis van de Voeding. Ze draaien er worsten of maken hun eigen ketchup met een 100% West-Vlaams vakman en leren alles over gezonde voeding en de voedingssector in het Joblabo Voeding.
  • Henegouwse kinderen (6-8 jaar) ontmoeten Belgische en Franse producenten. Landbouw en duurzame voeding voor de consument van morgen.
  • Tijdens een educ-tour proeven spelers uit de toeristische sector van het lekkers dat het Parc Naturel Transfrontalier du Hainaut produceert.
  • Fietsers, stappers en smoefelaars gluren bij de boeren van Douaisis Agglo.
  • 50 chef-koks (20 West-Vlamingen) strijden tegen voedselverspilling en geven klanten hun Restorestje mee naar huis in een biologisch afbreekbare box. Duurzaam en twee keer genieten van die verrukkelijke maaltijd. Ontdek de deelnemende restaurants op www.filiere-adt.eu.
  • Ontdek hier deze en andere activiteiten zoals de viering van 150 jaar Mostaard Wostyn.

De tweede editie van de Frans-Belgische week van de duurzame voeding vindt plaats van 25 mei tot en met 2 juni 2019. Deze week is het resultaat van een samenwerking tussen de partners van het Interreg-project Filière AD-T. De West-Vlaamse partner in dit Europees project is POM West-Vlaanderen. Deze Frans-Waals-Vlaamse samenwerking leidt tot een aantal activiteiten die de diversiteit in het aanbod duurzame voedingsproducten op het terrein in de kijker zet voor zowel professionals als het grote publiek.

Het Interreg-project Filière AD-T, voor de ontwikkeling van een duurzame grensoverschrijdende voedingsketen, heeft tot doel om Frans en Belgische kleine en middelgrote ondernemingen te begeleiden in bij hun ontwikkeling aan de andere kant van de grens. Om op duurzame wijze de groei van de bedrijven, hun grensoverschrijdend concurrentievermogen en de werkgelegenheid te stimuleren. Uniek aan dit project is dat het alle schakels in de voedingssector wil aanspreken: productie, verwerking, distributie en consumptie. Het project loopt over vier jaar (01/10/2016 – 30/09/2020).

In het kader van een module rond ‘Sensibilisering van de consument richting  duurzame voeding’ gecoördineerd door de Groupement Régional pour la Qualité Alimentaire wordt deze tweede editie van de Frans-Belgische week van de duurzame voeding gelanceerd op 25 mei. De actieweek biedt professionals en het grote publiek de mogelijkheid elkaar te ontmoeten tijdens wandel-, fiets- en ontdekkingstochten, boerderijbezoeken, opendeurdagen, workshops over duurzame voeding, smaakklassen… Dit initiatief ondersteunt kennisuitwisseling tijdens plezierige en laagdrempelige activiteiten. Deelnemers leren iets bij over duurzame voeding, lokale producten en voelen wat er leeft aan de andere kant van de grens.

Perscontact: Groupement Régional pour la Qualité Alimentaire. Coördinator van de module ‘Sensibilisering van de consument richting  duurzame voeding’ Rue de Dormagen 2, 59350 Saint-André-lez-Lille France. Margaux DELEBECQUE (0033 3 28 38 94 93 mdelebecque@qualimentaire.fr

Meer informatie over het project vindt u op de website: http://www.filiere-adt.eu/

« Naar overzicht