Blijf op de hoogte van nieuws

100% West-Vlaams houdt je hier op de hoogte van het laatste nieuws over regionale hoeveproducten en streekproducten uit West-Vlaanderen. Ontdek als eerste de nieuwe erkenningen, doe inspiratie op voor een dagje uit, neem deel aan wedstrijden, vind cadeautips... Dat en meer op deze pagina.

 

18
sep, 20

Twaalf West-Vlaamse restaurants strijden tegen voedselverspilling

Vraag je Restorestje tijdens de Frans-Belgische Maand van de duurzame voeding.

Twaalf West-Vlaamse restaurants strijden tegen voedselverspilling

De ‘Frans-Belgische maand van de duurzame voeding’ biedt je de kans om food professionals te ontmoeten tijdens wandel-, fiets- en ontdekkingstochten, etentjes, opendeurdagen, workshops over duurzame voeding… Dat alles gekoppeld aan de vele heerlijke lokale producten die de grensstreek typeren. Deze actie is aan haar derde editie toe dankzij het Interreg-project Filière AD-T.

Een tiental activiteiten aan beide zijden van de Frans-Belgische grens animeren de actiemaand. Een greep uit het aanbod:

  • Kortfilmwedstrijd ‘Wat ligt er morgen op jouw storyboard’ met feestelijke filmavonden
  • Duurzaam op restaurant: 2x genieten met het restorestje
  • Streekproductenmarkt
  • Dag van de Landbouw
  • Buren bij boeren
  • Velotocht langs brouwerijen

Duurzaam op restaurant

Hoe krijgt duurzame voeding vorm op restaurant? 60 chef-koks rond de Frans-Belgische grens kijken in hun kookpotten en naar de toekomst. Ze gaan voor een (h)eerlijke maaltijd: ze werken samen met lokale producenten, koken op het ritme van de natuur, bieden vegetarische gerechten aan… en strijden tegen voedselverspilling. Zonder blos op de wangen neem je er de heerlijke restjes van je maaltijd mee in een biologisch afbreekbare box. Duurzaam en twee keer genieten van al dat lekkers!

Deelnemende restaurants:

 

Kortfilmwedstrijd

Duurzame voeding krijgt de hoofdrol in deze kortfilmwedstrijd. Het Europees project Filière AD-T daagde de Belgische en Franse consument uit met als centrale vraag: ‘Wat ligt er morgen op jouw storyboard?’. Acht inzendingen tonen mogelijke oplossingen en bestaande voedselinitiatieven. De kortfilms strijden op het grote scherm om jouw stem. Welke deelnemer verdient voor jou de publieksprijs?

Deelnemende kortfilms:

  • Eet lokaal, dat is (het) ideaal
  • Dichtbijmij-winkel
  • Anders consumeren
  • Locavore uitdagingen
  • Pillen op het menu
  • Eten
  • De wals van de wrongel
  • Go, go, de groene duivels

 Stem voor je favoriete kortfilm:

 

> Ontdek meer lekkere activiteiten

« Naar overzicht