Blijf op de hoogte van nieuws

100% West-Vlaams houdt je hier op de hoogte van het laatste nieuws over regionale hoeveproducten en streekproducten uit West vlaanderen. We bundelen voor u alle leuke nieuwtjes en geven je inspiratie voor een dagje uit in West Vlaanderen naar een boerderij of een boerenmarkt. Tips voor originele cadeaus en producten die je kan kopen in diverse hoevewinkels en buurtwinkels, ... en zoveel meer interessante weetjes

 

01
sep, 19

Stem een West-Vlaamse lekkernij tot Streekproduct 2019

Stem een West-Vlaamse lekkernij tot Streekproduct 2019
“Streekproducten, da’s nog echt durven gooien met harde smaken”, zegt Luc Bellings. “Het is tijd om die smaken opnieuw te leren kennen.” Streekproducten zijn populairder dan ooit en steeds meer consumenten hechten belang aan het koken met producten waarmee ze zich kunnen vereenzelvigen. Geen industrieel-geproduceerde grootkeuken, maar producten met een eigen verhaal. In september nemen VLAM en Het Laatste Nieuws je mee op een culinaire ontdekkingstocht door Vlaanderen.
Bron: www.hln.be/streekproduct  
 

Stijgende interesse

“Het verhaal van de streekproducten sluit goed aan bij de vraag naar korteketenvoedsel, kwaliteit en authenticiteit”, vertelt Jo Van Caenegem van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). “Sinds 2003 geven we met VLAM erkenningen aan traditionele streekproducten en de interesse hiervoor stijgt elk jaar, bij jong en oud. Dat geldt voor alle types van streekproducten: drank, vlees, vis, zuivel, groenten, fruit en zoetigheden.”

Verhaal achter product

Meer dan ooit zijn mensen geïnteresseerd in het verhaal achter de producten die ze op hun bord of in hun glas krijgen. Dat merkt ook biersommelier Sofie Vanrafelghem: “Mensen houden van verhalen. Wie zijn de mensen achter een product, waar wordt een product gemaakt en wat valt er nog meer over het product te ontdekken? De achtergrond van een product, daar zijn mensen steeds meer mee bezig. Vroeger stonden ze daar veel minder bij stil.”

Erkenning

“Bij streekbieren merk je die tendens ook heel hard: welke streek herbergt welk streekbiertje? Het is onze nationale trots, hé. Mensen linken soms zelfs een uitstap aan de ontdekking van een streekbiertje, via een brouwerijbezoek bijvoorbeeld”, gaat de biersommelier verder.

Sinds 2003 is VLAM actief bezig met het labelen van producten tot ‘traditioneel streekproduct’. “Met het label van VLAM ben je zeker: alle door ons erkende producten zijn aan een kwaliteitscontrole onderworpen”, verzekert Jo. “Producenten die erkenning willen, moeten aan vijf criteria beantwoorden. Zo moeten de producten onder andere op ambachtelijk wijze bereid zijn, met grondstoffen uit de streek en moeten ze al minstens 25 jaar bestaan.”

Stem op jouw favoriet!

Iets minder dan 150 streekproducten zullen in de komende weken in een wedstrijd van Het Laatste Nieuws meedingen naar de titel van ‘Hét Streekproduct 2019’. Stemmen op jouw favoriet kan via www.streekproduct.hln.be

100% West-Vlaams kandidaten

« Naar overzicht