Blijf op de hoogte van nieuws

100% West-Vlaams houdt je hier op de hoogte van het laatste nieuws over regionale hoeveproducten en streekproducten uit West vlaanderen. We bundelen voor u alle leuke nieuwtjes en geven je inspiratie voor een dagje uit in West Vlaanderen naar een boerderij of een boerenmarkt. Tips voor originele cadeaus en producten die je kan kopen in diverse hoevewinkels en buurtwinkels, ... en zoveel meer interessante weetjes

 

17
dec, 18

Nieuwe 100% West-Vlaams streekproducten

Nieuwe 100% West-Vlaams streekproducten

Negentien producten krijgen de erkenning van 100% West-Vlaams streekproduct. Het gamma van 100% West-Vlaams producten breidt hierdoor uit binnen de categorieën vleesbereidingen, ijs, honing, confituren, chocolade en uiteraard streekbiertjes. De erkende producten hebben stuk voor stuk een band met de streek en worden geproduceerd in West-Vlaanderen.

BIER 

  • Brouwerij Jus De Mer met Jus De Mer - Middelkerke
    Op een hopscheut van het Middelkerkse strand bevindt zich Brouwerij Jus De Mer met twee bierfanaten aan het roer: Bart Mortier en Alexander Verlinde. Ze brouwen er met passie en trots de bieren van Jus De Mer. Ze houden er ook de geschiedenis van het gebouw 'Brasserie Lion d'Or' in leven. Hun heerlijke brouwsel doopten ze niet 'zeesop', wel 'Jus De Mer'.

  • The Brew Society met Martha, Quinoux en Boho - Heule
    The Brew Society is een brouwersgemeenschap voor bierondernemers. Met hun gloednieuwe installaties bieden Björn en Nicolas een brouw- en botteldienst aan ambachtelijke brouwerijen, ciderproducenten en andere drankenbedrijven. Hun eigen heerlijke brouwsels zijn de Martha, Quinoux en Boho. Drie bieren met elk hun eigen karakter en specifieke doelgroep. The Brew Society brouwt bieren met een verhaal. Bovendien past dat verhaal steeds in het duurzaam kader waar Björn en Nicolas voor staan.

  • Hans Vandeputte (bierfirma) met Stoute Pitte en Pater Pitte - Langemark
    Hans Vandeputte brouwt zijn biertjes bij Brouwerij Eutropius. Als student industrieel ingenieur chemie rolde Hans via de richting 'Mouterij en brouwerij' in de biersector. Met een zelfgemaakte installatie draaide hij meerdere proefbrouwsels, maar na enkele minder succesvolle brouwsels leek de hobby een stille dood tegemoet te gaan. Tot Hans in de zomer van 2015 beslist om te brouwen in een professionele installatie. Vanaf de eerste proeverij wist hij meteen 'dit is top Pater Pitte'.

  • Brouwerij Betsy (bierfirma) met Bonde Betsy - Bredene
    Jürgen brouwt bij The Brew Society zijn bier dat verwijst naar het standbeeld op het strand van Bredene, in de volksmond 'Blote Betsy' genoemd. De silhouet van het beeld is zelfs opgenomen op het etiket. voor de Bredense duinen in als logo voor de   Blonde Betsy. Bredenaar Jürgen Tavernier brouwt het goudblonde bier en gebruikt daarvoor de kennis die hij opdeed tijdens de opleiding tot Brouwer en zijn studies Voedings- en Dieetkunde.

CHOCOLADE

  • Zokola met rabarber chocozoen - Krombeke
    Sylvie en Bart waren al erkend als 100% West-Vlaams streekproducent met hun Chocolate Poppies, Poperingse Hommelknopjes en de Barbelien-praline. Met de rabarber chocozoen voegen ze daar nog een vierde 100% West-Vlaams streekproduct aan toe. Een heerlijk huisgemaakte marshmallow op een knapperig koekje gedrenkt in melkchocolade. Opmerkelijk is de rabarbervulling waarvoor ze, net al voor de Barbelien, samenwerken met Het Warandehof, een erkend 100% West-Vlaams rabarberkweker.

  • Délice nv met Gulden Spoor praline - Kortrijk & Oostende
    Marc Hauspy startte in 1976 zijn eigen chocoladezaak na 10 jaar ervaring in de wereld van de patisserie. In zijn chocolaterie ging Marc op zoek naar een praline die verwijst naar de geschiedenis van zijn stad en als Kortrijksaan kwam hij op het idee om een Gulden Spoor praline te maken. De vorm verwijst duidelijk naar de Guldensporenslag. Met de nieuwe praline in de rangen groeide Délice nv uit tot een gekende zaak in België en het buitenland.

CONFITUREN

  • Beirens Koen & Heidi met vijf Buitengewoon Beirens-confituren - Houtave
    De overheerlijke advocaat van Beirens Koen & Heidi is al erkend als 100% West-Vlaams streekproduct. Dankzij een duwtje in de rug van hun dochter en het recept van een oudtante mogen Koen en Heidi ook trots het label 100% West-Vlaams kleven op vijf confituren met verrassende smaakcombinaties: Aardbei-citroenverbena, Framboos-lavendel, Peer-gember, Appel-kaneel, Bosbes-rozemarijn.

  • ’t één en ’t ander met Tomatenconfituur - Ieper
    't één & 't ander is (g)een gewone winkel. Het is een winkel met net iets meer. De producten die er verkocht worden, zijn stuk voor stuk handgemaakt en vertellen het verhaal van de mensen die ze creëerden. Mensen die om een of andere reden terecht kwamen in het psychiatrisch ziekenhuis van Ieper. In de werkateliers van ergotherapie maken ze confituren, Zr.Emmanuel's vlierbessensiroop, kristalmuntsiroop en de Minneke Poes koek, de ster van 't één en 't ander. Nu voegen ze daar een tomatenconfituur aan toe.

HONING

  • Imker Danny met honing - Gistel
    Imker Danny is gefascineerd door zijn bijenvolken. Na een carrière als manager/pendelaar zocht hij een hobby dicht bij huis en de natuur. Imker bleek ideaal en bij-zaak werd hoofdzaak. Intussen is Danny trotse eigenaar van twaalf volken verspreid over de provincie. Daarnaast wijst hij jonge en iets oudere kinderen de weg in de wondere bijenwereld als stadsimker en in de bijenhal.

IJS

  • BonVanill met Paardenmelkijs - Waregem
    Al van kleins af aan zit de passie voor koken in Justine haar vingers. Koekjes maken, taarten bakken... iedereen die kwam spelen ging naar huis met iets lekkers. Aan Ter Groene Poorte leert Justine de knepen van het vak. Patisserie, chocolade en roomijs weten haar hart te veroveren. Na enkele stages ontdekt ze dat ijs volledig haar ding is. Justine gebruikt in haar roomijs echte vanillestokken en verse ingrediënten rechtstreeks van bij de producent. Als Waregemse heeft ze met haar paardenmelkijs een echt West-Vlaams streekproduct in de diepvries zitten.

  • L’Héritage met Bierijs Stoute Pitte - Reninge
    Twee enthousiaste streekproducenten die samenwerken, dat levert sowieso een lekker resultaat. Bart van l’Héritage wilde altijd al een bierijs te ontwikkelen waarin de smaak door het hoofdingrediënt wordt bepaald. Met het Stoute Pitte bier heeft hij de ideale smaakbepaler gevonden. Het ijs zet alle troeven van het bier in de verf.

  • La Glace de Fie met Roomijs en IJstaarten - Alveringem
    Als zoetemondje volgde An-Sofie Goderis een cursus IJsbereider aan het CVO in Brugge en zo besloot ze ijs en ijstaarten te maken met de melk van de ouderlijke hoeve. De naam ‘La Glace de Fie’ verwijst naar haar voornaam en bekt lekker in het Frans. Haar ijs en de ijstaarten toveren op feesten (verjaardagen, doopsels, feestdagen...) altijd een glimlach op het gezicht. En voor die glimlach staat An-Sofie met plezier te zwoegen in haar atelier in Alveringem.

VLEESBEREIDINGEN

  • Vandromme Finest Meat Products met Varkensrillette, Hennepot en Yperley paté - Ieper
    Dit Iepers familiebedrijf maakt regionale en ambachtelijke vleesspecialiteiten. Hun ligging tegen de Franse grens weerspiegelt zich in hun producten. Artisanale vleesbereidingen met een knipoog naar de Franse buren, maar op en top West-Vlaams.

« Naar overzicht