Blijf op de hoogte van nieuws

100% West-Vlaams houdt je hier op de hoogte van het laatste nieuws over regionale hoeveproducten en streekproducten uit West vlaanderen. We bundelen voor u alle leuke nieuwtjes en geven je inspiratie voor een dagje uit in West Vlaanderen naar een boerderij of een boerenmarkt. Tips voor originele cadeaus en producten die je kan kopen in diverse hoevewinkels en buurtwinkels, ... en zoveel meer interessante weetjes

 

22
mei, 18

Nieuwe 100% West-Vlaams streekproducten

Nieuwe 100% West-Vlaams streekproducten

In aanloop naar de Week van de Korte Keten breidt het gamma 100% West-Vlaams uit met maar liefst 29 nieuwe streekproducten. Naast aanwinsten binnen het assortiment bier, vleesbereidingen en vis krijgen ook koffie, siropen, confituren en een koek het label 100% West-Vlaams. De erkende producten hebben stuk voor stuk een band met de streek en worden geproduceerd in West-Vlaanderen.

Bier
Brouwerij 't Gaverhopkje, Fruit Lambrecht-Baart & Brouwerij Fort Lapin

Vleesbereidingen
Slagerij Dries & Streekproducten Deschildre

 • 3sjesCoppa Canal en Roeselaarse paté van Slagerij Dries
  In Slagerij Dries, een bloeiende beenhouwerij aan de Kop van de Vaart in Roeselare, bieden ze zelfbereide producten aan met unieke smaken en vaak met een Roeselaars accent. De 3sjes zijn knapperige droge worstjes, ze bestaan in een twintigtal smaken en worden afwisselend in de slagerij aangeboden. De Coppa Canal zit dankzij een maandenlange marinade in zeezout en Elixir de Roulers boordevol smaak en is ideaal als aperitiefhapje. Ook de Roeselararse paté met Rodenbach en appel is voortaan een 100% West-Vlaams streekproduct.
 • Elf Oostendse vleesbereidingen van Streekproducten Deschildre 
  Bij vader en zoon Deschildre kijk je in de streekproductenbelevingswinkel in de Vismijn van Oostende binnen in het open atelier. Daar worden elf 100% West-Vlaamse Oostendse vleesbereidingen ambachtelijk gemaakt: Boerenhesp, Boerenkop, Beenham met poot, Gekookte ham,  Witte en zwarte pensen, Boerenpaté, Crèmepaté, Smout, Gerookt en gezouten spek, Varkensrillette en Filet d'Anvers van het West-Vlaams Rood Ras. Enkele van die producten zijn door de VLAM zelfs al erkend als Vlaams streekproduct.

Vis
Krok Eat & Dikke Jan

 • Garnaalkroket van Krok Eat
  Familie en vriendschap hebben de ambachtelijke garnaalkroket van Krok Eat vorm gegeven. Sam en Dimitri zijn na hun studies in 2015 met Krok Eat gestart. Het idee is ontstaan doordat Sams stiefmama - die een viswinkel had aan de kust - elk jaar haar eigen gemaakte garnaalkroketten verkocht op de jaarlijkse braderie. Dimitri en Sam sprongen op de hype van de foodtrucks en beslisten met de succesvolle garnaalkroket naar evenementen te trekken. 
 • Gerookte heilbot Salmo Salar van Brouwerij Dikke Jan
  Pol en Jan zijn de twee broers achter Brouwerij Dikke Jan. Laatstgenoemde, Jan, rookt daarnaast ook al tien jaar vis. De huisgerookte heilbot is heerlijk bij een biertje.

Koffie
Koffie Kàn

 • Koffie van Koffie Kàn
  Koffie Kàn is een echt familiebedrijf in het hartje van Wenduine. Met Marjolein staat momenteel de derde generatie aan de brander. Bij Koffie Kàn gaan ze voor slow coffee, een zachte benadering van de koffieboon die zorgt voor een perfect verteerbare koffie met een zachte smaak. Je kan er kiezen uit heerlijke Arabicamélanges, boordevol aroma en met weinig cafeïne. 

Siropen, confituren en koek
't één en 't ander

 • 't één & 't ander is (g)een gewone winkel. Het is een winkel met net iets meer. De producten die er verkocht worden, zijn stuk voor stuk handgemaakt en vertellen het verhaal van de mensen die ze creëerden. Mensen die om een of andere reden terecht kwamen in het psychiatrisch ziekenhuis van Ieper. In de werkateliers van ergotherapie maken ze confituren, Zr.Emmanuel's vlierbessensiroop, kristalmuntsiroop en de Minneke Poes koek, de ster van 't één en 't ander. Net als de andere producten wil de Minneke Poes koek psychische kwetsbaarheid normaliseren en de band tussen het ziekenhuis en de buurt versterken. En die band met de omgeving is duidelijk aanwezig. De afgebeelde kat, Minneke Poes, verwijst naar de Ieperse Reuzin, de ster van de Ieperse Kattenstoet (een driejaarlijk trefpunt van kattenfolklore).
 

 

 

 

« Naar overzicht