Blijf op de hoogte van nieuws

100% West-Vlaams houdt je hier op de hoogte van het laatste nieuws over regionale hoeveproducten en streekproducten uit West-Vlaanderen. Ontdek als eerste de nieuwe erkenningen, doe inspiratie op voor een dagje uit, neem deel aan wedstrijden, vind cadeautips... Dat en meer op deze pagina.

 

21
sep, 20

Eerste digitale beurs voor foodprofessionals

B2b-smaakmarkt gaat digitaal

Eerste digitale beurs voor foodprofessionals

Aankopen via de korte keten kende de voorbije maanden een sterke boost. De consument (her)ontdekte het lokaal en ambachtelijk lekkers. Op maandag 21 september start de eerste digitale vakbeurs die lokale voeding centraal plaatst. Bijna honderd hoeve- en streekproducenten laten er vijfhonderd foodprofessionals digitaal proeven van West- en Oost-Vlaanderen.

Vorig jaar vond in Kortrijk Xpo de eerste B2B-Smaakmarkt plaats. Meer dan 100 lokale producenten, afkomstig uit West- en Oost-Vlaanderen, waren er fysiek aanwezig om hun producten voor te stellen aan talrijk geïnteresseerde chef-koks, food-professionals, grossisten, aankopers en eigenaars van een horeca-, delicatesse- of retailzaak.

Omwille van dit succes werd beslist om in maart 2020 een tweede editie van de B2B-Smaakmarkt te organiseren in de Ghelamco Arena in Gent. Het coronavirus besliste er anders voor. “We hadden eerst in gedachten om de B2B-Smaakmarkt uit te stellen naar september. Omdat er weinig zekerheid was of het dan wel fysiek zou kunnen doorgaan schakelden we snel over naar een digitaal alternatief. De goede keuze, zo blijkt nu.”, bevestigt Gaël Staelens van Hogeschool VIVES.

Anke Allaert (POM West-Vlaanderen): “Om de smaken, geuren en vooral gepassioneerde verhalen die de B2B-Smaakmarkt typeren zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen, gingen we voor deze virtuele editie een samenwerking aan met een videoproductiehuis. Het Bataljon trok deze zomer naar de bijna 100 geregistreerde standhouders. Van elk van hen werd een video van 30 seconden gemaakt waarin ze zich kort voorstellen. Een win-win: honderd tevreden exposanten, prachtige video’s en werkgelegenheid voor een sector die veel annulaties te verwerken kreeg.”

Oost-Vlaams gedeputeerde Leentje Grillaert, voorzitter EROV: “De ontvangst was heel hartelijk. De lokale producenten waren heel blij met deze kans. Voor hen is het een nieuwe manier om zakelijke contacten te leggen en hun lokale producten in de gerechten van horecazaken en grootkeukens in de buurt te krijgen. We zien in dit verhaal dat alle spelers in de keten elkaar ondersteunen.”

“De prachtige video’s kunnen vanaf maandag 21/09 bekeken worden via www.smaakmarkt.eu. Er is een kaart op de website waarbij je kan kijken welke lokale producenten bij jou in de buurt gelegen zijn. Daarnaast kan je via de zoekbalk ook filteren op type product, provincie, postcode en woonplaats. Zo hopen we dat iedereen vlot de samenwerkingen kan vinden waar hij of zij naar op zoek is”, besluit Tijl Labeeuw van Inagro.

Deze organisatie kwam tot stand binnen het Europees Interregproject Reframe. Binnen dit project werken Inagro, POM West-Vlaanderen, EROV, de provincies West- en Oost-Vlaanderen en Hogeschool VIVES samen om de lokale economie te ondersteunen door in te spelen op de korte keten. We danken graag onze partners UNIZO West- en Oost-Vlaanderen, Horeca Vlaanderen, PUUR Gent, Grootkeukenkoks Oost-Vlaanderen, Buurtsuper, Westtoer en Toerisme Provincie Oost-Vlaanderen voor het mee uitdragen van de B2B-Smaakmarkt.

« Naar overzicht