100% West-Vlaams houdt je hier op de hoogte van het laatste nieuws over regionale hoeveproducten en streekproducten uit West-Vlaanderen. Ontdek als eerste de nieuwe erkenningen, doe inspiratie op voor een dagje uit, neem deel aan wedstrijden, vind cadeautips... Dat en meer op deze pagina.
04
apr, 17
Duurzame voeding kent geen grenzen?!
Conclusies van een studiedag rond grensoverschrijdende duurzame voeding
Een 100-tal aanwezigen luisterde op de eerste studiedag rond grensoverschrijdende duurzame voeding geboeid naar de lezingen van experts en getuigenissen van organisaties die intensief werken rond duurzame voeding. Tijdens thematische workshops kregen de deelnemers de kans om hun eigen ideeën en bedenkingen op de kaart te zetten. Grensoverschrijdende connecties werden gevormd tijdens de netwerkmomenten. De studiedag is een organisatie van de POM West-Vlaanderen en de partners van het Interreg-project Filière AD-T.
Keynotespreker
Anne-Sophie Ansenne van Group One vat als keynotespreker de dag samen in zes sleutelwoorden die cruciaal zijn om een grensoverschrijdende duurzame voedingsketen te bewerkstelligen:
Gezien de complexiteit van duurzame voeding, vraagt de creatie van een dergelijke keten geduld. Geruststellend is de grote interesse voor het onderwerp en de goesting bij de betrokken partijen. Er is openheid nodig om samen de neuzen in dezelfde richting te krijgen en via dialoog oplossingen te vinden voor hindernissen. Via kleine stapjes kan gewerkt worden aan de concrete noden en uitdagingen van producenten. Het is hierbij belangrijk om per grondgebied de specifieke uitdagingen onder handen te nemen. Hoewel de uitdaging groot is, mag het niemand tegenhouden om ten volle te gaan voor en te dromen van een grensoverschrijdende duurzame voedingsketen.
Gastsprekers
- Gabriel Tavoularis – studie- en onderzoeksdirecteur, CREDOC
Trends in de consumptie van voeding. Attitudes, meningen en verwachtingen van de Franse consument in 2016.
- Karin De Ridder – PhD Public Health, MD Community Medicine, WIV-ISP
Voedingsgewoonten van de Belgische bevolking in 2014-2015.
- Marie Decima – verantwoordelijke milieu, Cerdd
Ijkpunten voor duurzame voeding, richting een duurzaam voedingssysteem.
- Geneviève Sevrin – voorzitter, Super Quinquin
De coöperatieve supermarkt waar de klant de held is.
- Bernard Mayne – verantwoordelijke economie, collège des producteurs belges
Producenten van een correcte verloning voorzien door rekening te houden met de verwachtingen van de consument.
- Manon Henrion – projectverantwoordelijke Duurzame Ontwikkeling, API Restauration
Duurzame voeding in grootkeukens, het kan.
- Alice Codsi – mede-oprichtster, FoodWin
Een Europa zonder voedselverspilling dankzij een bruisend netwerk.
- Fançoise Bodson – projectdirecteur duurzaamheid, D’Avenir Wagralim
Via een overkoepelende strategie het Waalse agrovoedingsnetwerk duurzaam maken.
- Célia Potdevin – projectdirecteur, CLCV
Welke invloed heeft de info uit een voedingsetiket op de consument?
- Marie Decima – verantwoordelijke milieu Cerdd
Hoe maken we de stap van vaststellingen naar innoverende collectieve oplossingen?
- Anne-Sophie Ansenne – bio-ingenieur, Group One Wallonie
Conclusie van de studiedag.
U kan hier de samenvatting van de uiteenzettingen raadplegen.
- Dossier deelnemers
« Naar overzicht
Dankzij cookies verbeteren we je surfervaring. De informatie over jouw bezoek gebruiken we voor statistische doeleinden en om je inhoud op jouw maat aan te bieden. Je kunt je cookie-instellingen altijd aanpassen. Aan jou de keuze.
Info over het [privacy- en cookiebeleid] van 100% West-Vlaams
Duid aan welke cookies je wil toestaan.
Noodzakelijke cookies
Sommige cookies zijn nodig om de kernfunctionaliteit van onze website mogelijk te maken. De website zal niet goed werken zonder deze cookies en daardoor zijn ze standaard ingeschakeld en kunnen ze niet worden uitgeschakeld.
Functionele en analytische cookies
Je kan deze cookies niet weigeren als je op deze website wilt surfen. De functionele cookies verbeteren de gebruikerservaring.
Marketing- en sociale mediacookies
Met deze cookies optimaliseren we advertenties op basis van jouw surfgedrag en zorgen we voor een optimale wisselwerking met sociale media zoals YouTube, Facebook of Instagram.