Blijf op de hoogte van nieuws

100% West-Vlaams houdt je hier op de hoogte van het laatste nieuws over regionale hoeveproducten en streekproducten uit West vlaanderen. We bundelen voor u alle leuke nieuwtjes en geven je inspiratie voor een dagje uit in West Vlaanderen naar een boerderij of een boerenmarkt. Tips voor originele cadeaus en producten die je kan kopen in diverse hoevewinkels en buurtwinkels, ... en zoveel meer interessante weetjes

 

06
dec, 19

29 nieuwe 100% West-Vlaams streekproducten

29 nieuwe 100% West-Vlaams streekproducten

Negenentwintige producten krijgen de erkenning van 100% West-Vlaams streekproduct. Het gamma van 100% West-Vlaams breidt hierdoor uit binnen de categorieën vlees, ijs, koffie, honing, aperitief en uiteraard streekbiertjes. De erkende producten hebben stuk voor stuk een band met de streek en worden geproduceerd in West-Vlaanderen.

APERITIEF

  • Buloo van Maanvallei - Brugge
    Wie liever klinkt zonder alcohol moet het vaak stellen met fruitsap – daar is op zich niks mis mee maar het kan feestelijker, toch? Pieter Lonneville, chef van Tête Pressée (Brugge) zocht en vond een volwaardig aperitief-alternatief. Buloo is een natuurlijke drank met pure ingrediënten: een verrassend verfrissende combinatie van kombucha, rooibos, citroen, kersen en kruiden. Een parelend aperitief met de allures van champagne, maar zonder alcohol en arm aan suiker en calorieën. 
  • Gin Betsy van Brouwerij Betsy (bierfirma) - Bredene
    Een gin met de smaken van je eigen biertje, voor Jürgen Tavernier is het geen droom maar werkelijkheid. Zowel de kruiden als de hop uit het bier komen naar voren in Gin Betsy. Je drink de ging het best met een neutrale tonic en een fijne zeste van limoen als garnituur. Leuke tip voor op café: spreek 'Gìn' uit als het West-Vlaams voor 'geen': benieuwd of de kelner je een Blonde Betsy, een gin Betsy of helemaal niks serveert.

BIER

  • Antiek Wit van Deca Brouwerij - Woesten
    Met Nicolas Christiaens roert de vijfde generatie in de ketels van Deca Brouwerij. Samen met zijn vrouw en medewerkers brouwt Nicolas met hopen passie heerlijke artisanale bieren in de Westhoek. Daarenboven deelt hij zijn liefde voor het bier met gastbrouwers die zijn installaties kunnen huren. Duurzame deeleconomie waar drankgod Bacchus trots op zou zijn. In 2020 viert Deca Brouwerij trouwens haar 100ste verjaardag, daar drinken we een Antiek Wit op, proficiat!
  • Femme Fatale Bio van Brouwerij De Leite - Oostkamp
    De Leite kreeg meer en meer vraag om ook een bio-bier in zijn gamma op te nemen. Samen met collega-brouwer en hoppeboer Joris Cambie (Brouwerij De Plukker) selecteerden ze de beste hoppen. Na enkele proefbrouwels zag de Femme Fatale Bio het levenslicht, met certifiëring. 
  • Betsy Tripel van Brouwerij Betsy (bierfirma) - Bredene
    Na de Blonde Betsy en de Betsy Brunette brouwt Jürgen nu ook een tripel bij The Brew Society. Net als de blonde versie verwijst het bier naar het standbeeld op het strand van Bredene, in de volksmond 'Blote Betsy' genoemd. 
  • Dikke Jan Blond en Dikke Jan Bruin van Brouwerij Dikke Jan (bierfirma) - Desselgem 
    Een gekke waard, een dikke Jan en een gedreven kandidaat brouwer. Met deze mix ging Pol Meerschman aan de slag in Deca Services (Woesten) voor zijn eerste biertje, een Tripel. Al snel volgde een tweede bier: de Dikke Jan Blond, een licht blond bier dat duidelijk familie is van de Tripel qua aroma. Geen twee zonder drie en zo kwam de Dikke Jan Bruin op de markt, een donkerbruin, bijna zwart bier.  

VLEES

HONING

  • Lente-, zomer- en koolzaadhoning van Imkerij Struye Marc - Decat Marleen - Leffinge
    Imkers van het eerste uur Marc en Marleen delen naast de liefde voor elkaar ook de kriebels voor de bijenwereld. In de lente en zomer moet alles wijken: ze verwennen en verzorgen hun bijtjes optimaal en in ruil krijgen ze de heerlijkste honing. Naast lente- en zomerhoning vind je bij Marc en Marleen ook de arbeidsintensievere koolzaadhoning, een delicatesse. 

 IJS

  • Bierijs St. Bernardus en assortiment Crème-Glas van l'Heritage Poperinge - Poperinge
    Bart van l'Heritage kreeg de liefde voor artisanaal ijs met de paplepel mee. Hij groeide op tussen de melkkoeien en runt nu zijn eigen bloeiende streekwinkel met ijsatelier in het centrum van Poperinge. Voor zijn grondstoffen gebruikt hij het lekkerste wat de Westhoek biedt: bier, koekjes, kleinfruit, advocaat... Een mix van vakmanschap en topproducten in een creatief jasje: een assortiment van bierijs (Stoute Pitte, St. Bernardus) en Crème-Glas (speculoos-karamel, framboos, chocolade-meringue, St.Bernardus bierijs, stracciatella-advocaat...). Proef jij ze allemaal?    
  • Roomijs van BonVanill - Waregem
    Koekjes maken, taarten bakken... iedereen die kwam spelen bij Justine ging naar huis met iets artisanaal lekkers. Aan Ter Groene Poorte leert Justine de knepen van het vak en ze ontdekt al snel dat een ijssalon volledig haar ding is. Met echte vanillestokken en verse ingrediënten rechtstreeks van bij de producent maakt ze heerlijk roomijs. Naast koemelkijs vind je in de diepvries van BonVanill ook paardenmelkijs, een echt West-Vlaams streekproduct.

 KOFFIE

  • Koffie van Matubu Coffee- Oostvleteren
    Bij Nathan drink je koffie met een ziel, gemaakt als een kunst om mensen kennis te laten maken met koffie zoals die hoort te zijn. Koffie als schilderij, waarin verschillende smaken samensmelten en een nieuw authentiek geheel vormen. Koffie als boek, waarin je na een slokje de kern van het verhaal voelt. 

 

 Ontdek alle 100% West-Vlaams hoeve- en streekproducten »

« Naar overzicht