Blijf op de hoogte van nieuws

100% West-Vlaams houdt je hier op de hoogte van het laatste nieuws over regionale hoeveproducten en streekproducten uit West-Vlaanderen. Ontdek als eerste de nieuwe erkenningen, doe inspiratie op voor een dagje uit, neem deel aan wedstrijden, vind cadeautips... Dat en meer op deze pagina.

 

15
jul, 21

100% West-Vlaams breidt uit met 20 streekproducten, 6 hoeveproducenten en 1 streekhoekje

100% West-Vlaams breidt uit met 20 streekproducten, 6 hoeveproducenten en 1 streekhoekje

Twintig producten krijgen de erkenning van ‘100% West-Vlaams streekproduct’, zes hoeveproducenten en één streekhoekje dragen voortaan het label ‘100% West-Vlaams’. In totaal zijn er nu reeds 537 erkende streekproducten en 403 producenten en verkooppunten die het label hebben. 

Het aanbod van ‘100% West-Vlaams’ breidt uit binnen de categorieën brood, gebak, vlees en charcuterie, streekbieren, confituren en chocolade. De erkende producten hebben stuk voor stuk een band met de streek en worden geproduceerd in West-Vlaanderen. 

Nieuwe streekproducten

  • Baliebrugs mosterdspek: spek met de heerlijke zaadjesmosterd van Wostyn. 
  • Ruddervoords patépotje: heerlijke boerenpaté in een handig glazen potje. Draai het deksel open en laat je verleiden door de heerlijke geur van vroeger.
  • Ruddervoordse boerenpaté: heerlijke ovengebakken boerenpaté.
  • Droge worst De Jachthoorn
  • Ovengebakken vleesbrood
    Producent: De Jachthoorn Culinair Slagersatelier uit Ruddervoorde
  • Oud Bruin
  • Oud Bruin Vineyard: Oud Bruin met een toevoeging druiven.
  • Oud Bruin Oak leaf: Oud Bruin met een toevoeging van handgeplukte eikenbladeren voor een extra houttoets. 
  • Oud Bruin Cherry: Oud Bruin met een toevoeging van Veurnse krieken. 
    Producent: Brouwerij ’t Verzet uit Anzegem

Dit traditionele Zuid-West-Vlaamse bier maakt je smaakpapillen met een flinke oplawaai wakker. Eens de zintuigen bekomen zijn, ervaren ze een complexe mix van wijnachtige aroma's, aangevuld met rood fruit, hout en groene appel. Dit roodbruine bier is een blend van oud en jong bier, gerijpt in verschillende houten vaten. Het bier rijpt jarenlang na op de fles waarbij het zijn finesses en delicate aroma's verder ontwikkelt.

Een Oostendse zeebeschuit is de bekendste specialiteit van Bakkerij Desmedt. Zo hebben ze de bleke zeebeschuiten steeds in voorraad voor een trouw publiek. Het is een zeer eenvoudig gebak op basis van tarwebloem, water, vetstof en zout. Vroeger waren scheepsbeschuiten grote en dikke beschuiten, “het brood van de schippers”. Ze werden gebakken door scheepsbakkers of scheepsbeschuitbakkers, dit waren gespecialiseerde bedrijfjes die grote volumes scheepsbeschuiten produceerden. Er waren ook kwaliteitsvoorschriften, zo moest een zeebeschuit van goed kwaliteit “smakelijk en van goede reuk zijn, knappend en ineens doorbreken”. 

Het Knocks polderbrood is een hit bij bakkerij Philippe in Westkapelle. Het broodje is gemaakt van tarwe uit de Zwinpolders dat verwerkt wordt bij een Belgische molenaar. Volgens innovatieve bakker Kristof proef je dat het brood van lokale tarwe is gemaakt. Het Knocks polderbrood is trouwens een echt win-winverhaal. Landbouwer Bart Lanckriet krijgt meer voor zijn tarwe, en er komen ook een pak minder voedselkilometers op de teller. Van akker tot bakker dus. 

Splitwafels 
De splitwafels worden gebakken in gietijzeren wafelijzers zoals vroeger. De vulling is met lichte boterroom. Je hebt de keuze tussen twee soorten West-Vlaamse splitwafels: de ovale met vanilleboterroom en de ronde met kirschroom. Het perfecte excuus voor een dagje kust. 

Glazuurspeculoos
Het recept van dit heerlijk speculooskoekje gaat terug tot 1939. Grootvader Jerome Vanheste bakte reeds voor WOII glazuurspeculaas in Oostende. Toen kregen de koeken nog hun vorm in speculaasplanken, vader Willy schafte zich vervolgens de speculaasmachine aan waar Dirk vandaag nog zijn glazuurspeculaas mee walst of uitrolt. Na afkoelen werkt Dirk de koeken af met mooie glazuurkrullen. 

PoppoLou Rocks 
“De meest innovatieve Belgische praline”, volgens Callebaut en Gault&Millau (Chocolate Hero 2017). Olivier Willems vond zijn inspiratie in het Oostendse landschap: zon, zee, strand en de Rock Strangers van Arne Quinze. De praline heeft de rood-oranje kleur van een zonsondergang, de karamelchocolade verwijst naar het strand en het zeezout zorgt voor een ziltige toets. In de ganache combineert de chocolatier het lokale PoppoLou North Sea Beer met lokale rode vruchten en Açai-bes uit Brazilië: een samensmelting van lokale en internationale invloeden. Het resultaat is een heerlijke praline die net als de kunstwerken op de dijk in het oog springt. 

Ostend Honey
Deze BIJzondere praline valt op door zijn vorm en kleur met typerende streepjes. Voor de vulling zocht en vond Olivier Willems Oostendse smaakmakers. Hij combineert karamel met duindoornbes en zeemzoete honing van een lokale imker.

  • Desem croissant en desem brood
    Producent: ExtraBrood uit Wielsbeke

Desem croissant 
Heerlijke desemcroissants met hoevemelk en -boter van De Devenynshoeve in Dentergem. 

Desem brood 
Een mooi aanbod desembroden die verwijzen naar onze rijke broodcultuur: teder traditie, rogge rakker, donker desem of maïsmeel. 

Deze smalle gedroogde worsten zijn gemaakt van kwaliteitsvol varkensvlees. Ze worden 48 uur gedroogd en daarna licht gerookt boven een zaagsel van beuk en eik met een toevoeging van Provençaalse kruiden. 

  • Confituren en pickels
    Producent: Zoetemoendje uit Loker (Heuvelland)

Confituren: appel, pruim, bramen
Alle confituren van ‘t Zoetemoendje worden op ambachtelijke manier gemaakt met fruit van eigen kweek. Duidelijk terug te vinden in de confituur door het hoge fruitgehalte. 

Pickels
Heerlijke pickles met krokante en lokale bloemkool en worteltjes. Naar het recept van Chantal, een van de specialiteiten in hun voormalig restaurant in Stavele.

 

Nieuwe hoeveproducenten 

In hoevewinkel ‘t Schuurke kan je het hele jaar door, 7/7, terecht voor aardappelen (vastkokend, bloemig of frietsoort) van eigen kweek. Daarnaast vind je er een breed gamma aan groenten, fruit, zuivelproducten en ijs van collega hoeveproducenten zoals De Bossneppe, De Natuurhoeve en Baliehof. Charlotte en haar zus adviseren je graag. Ook voor fruit op het werk, geschenkmanden en kaasplanken kan je hier terecht. 

In de hoevewinkel van Saskia Meseure en Andy Beernaert vind je de in eerste plaats hun aardappelen terug van eigen kweek. Hun oorspronkelijk idee om aardappelen via de korte keten te verkopen nam een snelle vlucht. In hun winkeltje bundelen ze momenteel een uitgebreid aanbod van producten van lokale producenten waaronder een uitgebreid assortiment kazen van kaasboerderij ’t Groendal in Rumbeke. Ook na sluitingstijd kan je bij hen terecht via de automaten, waar je niet alleen aardappelen maar ook colli’s van groenten of fruit terug vindt.  

Met een groot hart voor hun Limousin runderen zet de familie Rabaut zich al 3 generaties lang in om een eerlijk en vooral heerlijk stukje vlees op het bord te brengen. In de zomer kan je hun dieren spotten in de omliggende weides. Zelfs in het Zwin grazen er een aantal dieren.  Sinds de komst van de 3e generatie is de hoeveverkoop van eigen kweek opgestart. Je kan er op regelmatige tijdstippen terecht voor gevarieerde Limousin vleespakketten. Het vlees wordt met de grootste zorg op de hoeve verwerkt en vacuüm verpakt. 

Schapenmelkerij De Maekemeersch is een kleinschalig landbouwbedrijf gelegen te Torhou die ontstaan is door de gedeelde liefde van Floris Verscheure en Delphine Perdu voor melkschapen. Door de melk te verwerken kunnen ze hun passie met anderen delen. Tweemaal daags worden de schapen gemolken waarna de melk verwerkt wordt tot yoghurt, verse kaas en harde kaas. Tweemaal per jaar kan je er ook terecht voor vleespakketten van lamsvlees. Dit van half april tot half juni en van half augustus tot half oktober. 

In noorden van het Brugse Ommeland, op een boogscheut van de zee, kan je dagelijks terecht bij de ‘De Vlashoeve Automatenshop’ voor een uitgebreid assortiment lokale producten. Je vindt er polderaardappelen en uien van eigen kweek die sedert jaar en dag door Herman, Lieve en zoon Roland geteeld worden. Daarnaast vind je er ook heel wat producten van andere 100% West-Vlaams producenten zoals dagverse aardbeien, honing van de imker, appelen en fruitsap, diverse kazen en zuivel,... Wie even wil verpozen kan plaatsnemen op de picknickbanken van het heerlijk ambachtelijk ijs die dochter Sigrid produceert met melk van een collega-boer.  

Naast de uitbating van ’t Kakelend Kippenmuseum zijn Hendrik, Regine en hun zoon Corneel recent gestart met de productie van zuivelproducten onder de naam ’t Boertje. Hun biologische Jerseykoeien produceren heerlijke, romige A2-melk. Deze verwerken ze tot heerlijk hoeve-ijs, boter, karnemelk, choco en verse pannenkoeken. In samenwerking met Keiemse Kazen ontwikkelden ze ook  een halfvaste kaas “Jersiaise d’or”. Daarnaast hebben ze nog een groep vrije-uitloopkippen die over een zeer ruim stuk van de koeienweide beschikken. De heerlijke verse eitjes en advocaat zijn samen met alle andere hoeveproducten verkrijgbaar in de hoeve-automaten tegenover het bedrijf.  


Nieuw streekhoekje


In ’t Spendiege vind je een brede waaier aan verse voedingswaren. De winkel biedt een mooie mix aan van 100% West-Vlaams streekproducten en breidt ook constant het gamma uit. Bieren, koekjes, kazen, vleesproducten … voor elk wat wils!

« Naar overzicht

Dankzij cookies verbeteren we je surfervaring. De informatie over jouw bezoek gebruiken we voor statistische doeleinden en om je inhoud op jouw maat aan te bieden. Je kunt je cookie-instellingen altijd aanpassen. Aan jou de keuze.

Info over het [privacy- en cookiebeleid] van 100% West-Vlaams

Duid aan welke cookies je wil toestaan.

Noodzakelijke cookies

Sommige cookies zijn nodig om de kernfunctionaliteit van onze website mogelijk te maken. De website zal niet goed werken zonder deze cookies en daardoor zijn ze standaard ingeschakeld en kunnen ze niet worden uitgeschakeld.

Functionele cookies

Je kan deze cookies niet weigeren als je op deze website wilt surfen. De functionele cookies verbeteren de gebruikerservaring.

Marketing- en sociale mediacookies

Met deze cookies optimaliseren we advertenties op basis van jouw surfgedrag en zorgen we voor een optimale wisselwerking met sociale media zoals YouTube, Facebook of Instagram.