Zet in op de nieuwe trend, duurzame verpakkingen!

Klanten kiezen steeds vaker milieubewust voor lekkere producten van eigen bodem. De verpakking waarin onze lokale producten verkocht worden, speelt hier dan ook een grote rol bij de keuze van de klant om het product al dan niet te kopen. Een grote opportuniteit dus om als winkel in te spelen op deze opkomende trend.

Hierbij geven we jou als ambassadeur van 100% West-Vlaams graag een aantal praktische tips om zelf aan de slag te gaan in jouw zaak:

 1. Kies de juiste verpakkingen
  Wil je jouw slaatjes, verse yoghurt, vers vlees of kaas van 100% West-Vlaams duurzaam verpakken? 
  Kies dan voor de juiste verpakking!
  Hieronder vind je een kort overzicht van duurzame verpakkingen die interessant kunnen zijn.

  - Palmbladverpakkingen: verpakkingen gemaakt van gedroogde palmbladeren
  - Suikerrietverpakkingen: verpakkingen gemaakt van rietstenkels van de suikerrietplant
  - PLA-verpakkingen: verpakkingen afkomstig van het zetmeel van de maïsplant. Deze verpakking ziet eruit als een plastiek verpakking maar is wel duurzaam tot stand gekomen. (tot 40°C)
  - CPLA-verpakkingen: verpakkingen afkomstig van de maïsplant en ziet er net als PLA-verpakkingen uit als een plastiek verpakking. Ook deze is duurzaam maar kan beter tegen de warmte dan gewone PLA-verpakkingen. (tot 85°C)
  - Cellulose of hout-verpakkingen: verpakkingen gemaakt adhv Cellulose vezels.
  Deze verpakkingen hebben het uitzicht van een kartonnen verpakking.
  - Paperwise verpakkingen: Papieren - of kartonnen verpakkingen gemaakt van landbouwsresten.
  - Master-Bi: Verpakking die eruit ziet als een melkachtige witte folie. Hier worden voornamelijk draagtassen van gemaakt.

  Let ook op de bijhorende logo's die op de verpakkingen staan. Deze vertellen je vaak al veel over hoe duurzaam de verpakking is.  

  TIP:
  Zorg er voor de de duurzame verpakkingen er ook effectief duurzaam uit zien. Als je zou kiezen voor PLA-verpakkingen die eruitzien als plastiek verpakkingen, dan zou de klant dit kunnen interpreteren als niet duurzaam. Toon jouw klant dat je bewust kiest voor duurzame verpakking

 2. Communiceer transparant over duurzame verpakkingen
  Heb je de keuze gemaakt om meer in te zetten op duurzame verpakkingen? Toon jouw klant dan hoe je dit doet en waarom je dit doet. Vertel met andere woorden jouw verhaal waarom je het belangrijk vindt om in te spelen op duurzaamheid. Klanten gaan zich daardoor automatisch gemakkelijker binden aan jouw zaak.

  Hoe?
  Vermeld dat je inzet op duurzaamheid.
  - Bijvoorbeeld door hierover transparant over te communiceren op je website of social media
  - Of door bijvoorbeeld een bordje aan de kassa te plaatsen of een filmpje in de winkel te tonen hierover.

 3. Ga breder dan verpakkingen
  Speel de keuze 'duurzaamheid' uit als marketingtool en toon jouw klanten dat je naast duurzame verpakkingen duurzaamheid in zijn geheel, hoog in het vaandel draagt.

  Hoe?
  - Post regelmatig iets over duurzaamheid, duurzame verpakkingen... op social media.
  - Werk eens een leuke actie uit voor jouw klanten. Zet hen bijvoorbeeld aan om creatief aan de slag te gaan met de verpakkingen afkomstig van jouw winkel of geef een korting aan klanten die shoppen met de duurzame shoppingtas die men kreeg in jouw zaak.
  - Verwerf in de media visibiliteit door een persbericht uit te sturen met de nieuwe wending die je neemt met je zaak door int e spelen op duurzame verpakkingen.

  Heb je nog concrete vragen over duurzame verpakkingen?
  Laat zeker iets weten en stuur jouw vraag naar Lien Blanckaert van UNIZO via
  Lien.blanckaert@unizo.be.

 


 

15
mrt, 17

Inspirerende lentedag voor vijfdejaars Ter Groene Poorte

Inspirerende lentedag voor vijfdejaars Ter Groene Poorte

Zestig leerlingen uit het vijfde jaar Hotelschool van Ter Groene Poorte hebben op 15 maart vier producenten van 100% West-Vlaams bezocht. De toekomstige chefs en maîtres degusteerden onze lekkere producten en leerden het verhaal erachter kennen.

De rode draad van de inspiratietrip was Kazen en bieren van bij ons. Vorig jaar werkten Ter Groene Poorte en 100% West-Vlaams al samen rond dat thema. Op het programma stonden dit jaar zuivelboerderij Baliehof, geitenboerderij ’t Reigershof en de brouwerijen Rodenbach en De Halve Maan.

Bij brouwerij Rodenbach viel vooral de Rodenbach Grand Cru in de smaak, ook bij Victor: “De Rodenbach Rosso staat voor mij te ver van het gekende Roeselaarse bier. De Grand Cru sluit dichter aan bij de gewone Rodenbach en door de zure toets weet hij zich positief te onderscheiden.”
Luna, de fotografe van dienst, is geen bierdrinker, maar weet de vele kaassoorten wel te waarderen. Het contact met de geiten van ’t Reigershof zal haar het meeste bijblijven. Dat geldt ook voor haar klasgenote Nienke die een verloren gelopen lammetje naar de stal mocht dragen: “Het geitje in mijn armen naar de mama terugbrengen: topmoment.”

De mooie lentedag was helemaal compleet toen ze de geboorte van een lammetje mochten meemaken. Met een hoofd vol frisse ideeën en een mond vol nieuwe West-Vlaamse smaken keerden de leerlingen terug naar Ter Groene Poorte. 

Meer foto's vind je op de Facebookpagina van 100% West-Vlaams.

« Naar overzicht