Zet in op de nieuwe trend, duurzame verpakkingen!

Klanten kiezen steeds vaker milieubewust voor lekkere producten van eigen bodem. De verpakking waarin onze lokale producten verkocht worden, speelt hier dan ook een grote rol bij de keuze van de klant om het product al dan niet te kopen. Een grote opportuniteit dus om als winkel in te spelen op deze opkomende trend.

Hierbij geven we jou als ambassadeur van 100% West-Vlaams graag een aantal praktische tips om zelf aan de slag te gaan in jouw zaak:

  1. Kies de juiste verpakkingen
    Wil je jouw slaatjes, verse yoghurt, vers vlees of kaas van 100% West-Vlaams duurzaam verpakken? 
    Kies dan voor de juiste verpakking!
    Hieronder vind je een kort overzicht van duurzame verpakkingen die interessant kunnen zijn.

    - Palmbladverpakkingen: verpakkingen gemaakt van gedroogde palmbladeren
    - Suikerrietverpakkingen: verpakkingen gemaakt van rietstenkels van de suikerrietplant
    - PLA-verpakkingen: verpakkingen afkomstig van het zetmeel van de maïsplant. Deze verpakking ziet eruit als een plastiek verpakking maar is wel duurzaam tot stand gekomen. (tot 40°C)
    - CPLA-verpakkingen: verpakkingen afkomstig van de maïsplant en ziet er net als PLA-verpakkingen uit als een plastiek verpakking. Ook deze is duurzaam maar kan beter tegen de warmte dan gewone PLA-verpakkingen. (tot 85°C)
    - Cellulose of hout-verpakkingen: verpakkingen gemaakt adhv Cellulose vezels.
    Deze verpakkingen hebben het uitzicht van een kartonnen verpakking.
    - Paperwise verpakkingen: Papieren - of kartonnen verpakkingen gemaakt van landbouwsresten.
    - Master-Bi: Verpakking die eruit ziet als een melkachtige witte folie. Hier worden voornamelijk draagtassen van gemaakt.

    Let ook op de bijhorende logo's die op de verpakkingen staan. Deze vertellen je vaak al veel over hoe duurzaam de verpakking is.  

    TIP:
    Zorg er voor de de duurzame verpakkingen er ook effectief duurzaam uit zien. Als je zou kiezen voor PLA-verpakkingen die eruitzien als plastiek verpakkingen, dan zou de klant dit kunnen interpreteren als niet duurzaam. Toon jouw klant dat je bewust kiest voor duurzame verpakking

  2. Communiceer transparant over duurzame verpakkingen
    Heb je de keuze gemaakt om meer in te zetten op duurzame verpakkingen? Toon jouw klant dan hoe je dit doet en waarom je dit doet. Vertel met andere woorden jouw verhaal waarom je het belangrijk vindt om in te spelen op duurzaamheid. Klanten gaan zich daardoor automatisch gemakkelijker binden aan jouw zaak.

    Hoe?
    Vermeld dat je inzet op duurzaamheid.
    - Bijvoorbeeld door hierover transparant over te communiceren op je website of social media
    - Of door bijvoorbeeld een bordje aan de kassa te plaatsen of een filmpje in de winkel te tonen hierover.

  3. Ga breder dan verpakkingen
    Speel de keuze 'duurzaamheid' uit als marketingtool en toon jouw klanten dat je naast duurzame verpakkingen duurzaamheid in zijn geheel, hoog in het vaandel draagt.

    Hoe?
    - Post regelmatig iets over duurzaamheid, duurzame verpakkingen... op social media.
    - Werk eens een leuke actie uit voor jouw klanten. Zet hen bijvoorbeeld aan om creatief aan de slag te gaan met de verpakkingen afkomstig van jouw winkel of geef een korting aan klanten die shoppen met de duurzame shoppingtas die men kreeg in jouw zaak.
    - Verwerf in de media visibiliteit door een persbericht uit te sturen met de nieuwe wending die je neemt met je zaak door int e spelen op duurzame verpakkingen.

    Heb je nog concrete vragen over duurzame verpakkingen?
    Laat zeker iets weten en stuur jouw vraag naar Lien Blanckaert van UNIZO via
    Lien.blanckaert@unizo.be.

 


 

18
mrt, 19

B2b-smaakmarkt Kortrijk

Ontmoet meer dan 100 karaktervolle Frans-Belgische voedingsproducenten en hun delicatessen. Enkel voor professionals.

Lees meer »


08
feb, 19

WIN een smaakklas 100% West-Vlaams

Fotografeer je fijnproeversklas en win een dag Smaakklas in het Joblabo Voeding Roeselare.

Lees meer »


17
dec, 18

Nieuwe 100% West-Vlaams streekproducten

Ontdek 19 nieuwe lekkernijen met het label 100% West-Vlaams streekproduct. Van vleesbereidingen over ijs, honing, confituren, chocolade tot uiteraard streekbiertjes. 

Lees meer »


12
dec, 18

Koffiebranderijen zitten in de lift

Cijfers over het zwarte goud in West-Vlaanderen.

Lees meer »


11
dec, 18

Homemade gehaktbrood

Feestelijk recept voor huisgemaakt gehaktbrood met peer en rozemarijn.

Lees meer »


13
sep, 18

Welk brood eet u morgen?

Ontdek als eerste een nieuw project voor bakkers.

Lees meer »


07
aug, 18

Studie rond duurzame voeding

Neem deel aan een Frans-Belgische studie rond duurzame voeding en zet de eetgewoontes van de (West-)Vlamingen mee op de kaart.

Lees meer »


22
mei, 18

Nieuwe 100% West-Vlaams streekproducten

Het gamma 100% West-Vlaams breidt uit met bieren, vleesbereidingen, vis, koffie, siropen, confituren en een koek.

Lees meer »


15
mei, 18

Week van de Korte Keten gaat voor wereldrecord

Maak je agenda alvast vrij tussen 26 mei en 3 juni voor de Week van de Korte Keten, een culinaire ontdekkingsreis door (West-)Vlaanderen. Met als spectaculaire afsluiter de wereldrecordpoging hoeve-ijs eten.

Lees meer »


11
mei, 18

Zomerse aardbeipraline

Recept voor een aardbeipraline met geitenkaas en pistachenoten.

Lees meer »


07
mei, 18

Minder verpakking, meer inhoud

Krijg een handig papieren draagtasje bij je 100% West-Vlaams aankoop.

Lees meer »


04
mei, 18

Het oog wil ook wat in derde luik Bakstrijd

Ontdek het bakkerijproduct dat het meest in de smaak valt en leer de bakker kennen die de meeste klanten kon overtuigen.

Lees meer »


24
apr, 18

West-Vlaamse (leerling-)slagers lanceren innovatieve slagerijproducten

Zes vernieuwende slagerijproducten om duimen en vingers bij af te likken, liggen binnen een paar weken in de toonbank bij jouw ambachtelijke slager.

Lees meer »


20
feb, 18

Welke innovatieve producten liggen morgen op uw bord?

Belberry Preserves en Kaasboerderij 't Groendal winnen elk een Gouden Tavola, een bekroning voor de beste innovaties in voeding die meebepaalt wat morgen op het bord of in het glas van de consument komt. De wedstrijd wordt georganiseerd naar aanleiding van Tavola, vakbeurs van de fijne en verse voeding in Kortrijk.

Lees meer »


06
feb, 18

West-Vlaamse streekproducten erkend door VLAM

Filet d’Anvers van het rood ras van West-Vlaanderen, Houtlandse koffie, gekapte vloerpistolet, West-Vlaamse splitwafels en Poperingse mazarinetaart mogen het Vlaams erkenningslabel Streekproduct dragen. 

Lees meer »


31
jan, 18

Twee nieuwe streekproducten bij je bakker

Welk product en welke bakker krijgen uw stem in het laatste luik van de Bakstrijd? Stem en maak zelf kans op 100% West-Vlaamse lekkernijen.

Lees meer »


29
jan, 18

Zoet vloert hartig in het tweede luik van de Bakstrijd

Ontdek het streekproduct dat het meest in de smaak valt en leer de bakker kennen die de meeste klanten kon overtuigen

Lees meer »


20
dec, 17

Twaalf nieuwe streekproducten

Heerlijk lokaal feestmaal met West-Vlaamse wijn, bier, gebak, koffie en thee.

Lees meer »


12
dec, 17

Hapje voor eindejaar

Recept voor een hartig aperitiefhapje met boerenpaté en tomatenchutney.

Lees meer »


29
nov, 17

Geschenkmanden in een creatief jasje

Omdat een cadeau niet alleen lekker moet zijn, maar er ook mooi moet uitzien.

Lees meer »


23
nov, 17

Gouden medailles voor West-Vlaamse kazen

De Moerenaar en 't Groendal kapen prijzen weg op de World Cheese Awards in Londen.

Lees meer »


14
nov, 17

Proef de Smaak van Morgen

Kijk tijdens de Week van de Smaak vooruit en ontdek de smaak van morgen tijdens tientallen verrassende, vernieuwende en heerlijke activiteiten.

Lees meer »


30
sep, 17

Twee nieuwe streekproducten bij je bakker

Welk product en welke bakker krijgen uw stem in het tweede luik van de Bakstrijd? Stem en maak zelf kans op 100% West-Vlaamse lekkernijen.

Lees meer »


28
sep, 17

Eerste winnaars Bakstrijd bekroond

Welk nieuw streekproduct viel bij u het meest in de smaak en welke bakker kon de meeste klanten overtuigen?

Lees meer »


25
sep, 17

Welkom in Het Lekkere Westen

Westtoer selecteerde 132 chefs. Stuk voor stuk vaklui die, elk op hun manier, gepassioneerd werken met wat de streek hen schenkt.

Lees meer »


27
aug, 17

Proef de toekomst in (H)eerlijk Brugge

Ontdek onze Local Heroes op de streekproductenmarkt en ga naar huis met een boodschappentas vol (h)eerlijke producten.

Lees meer »


30
jun, 17

Winnaars wedstrijd Week van de Korte Keten 2017

Tijdens de Week van de Korte Keten (25/05-05/06) kon je niet enkel lekkers proeven tijdens leuke activiteiten op unieke locaties, er vielen ook heel wat mooie prijzen te winnen. Sleep jij een van de felbegeerde prijzen (100% West-Vlaamse geschenkmanden, hoevepicknicks, etentjes bij topchefs...) in de wacht?

Lees meer »


06
jun, 17

Correct etiketteren in België en Frankrijk

Verslag van een infosessie over de nieuwe Europese richtlijnen voor de etikettering van voedingsmiddelen in België en Frankrijk

Lees meer »


15
mei, 17

Bakstrijd barst los

Zes nieuwe bakkerijproducten strijden bij je ambachtelijke bakker om de titel van Streekproduct Bakkerij 2018. Proef, stem & win.

Lees meer »


14
mei, 17

BBQ van bij ons

De leerlingen van de Slagerijafdeling aan Ter Groene Poorte maken zich op voor de zomer met een heerlijk lokale BBQ.

Lees meer »


25
apr, 17

Binnenkort barst bakstrijd los

In jouw bakkerij strijden vanaf 15 mei zes nieuwe West-Vlaamse creaties om de titel van Streekproduct Bakkerij 2018.

Lees meer »


21
apr, 17

Bijzonder nieuw verkooppunt 100% West-Vlaams

100% West-Vlaamse hoeve- en streekproducten zes maanden lang elke dag te koop in pop-up AD Torhout.

Lees meer »


19
apr, 17

Onrustige nachten voor fruittelers en wijnboeren

Twee koude voorjaarsnachten houden de West-Vlaamse fruittelers en wijnboeren wakker. 

Lees meer »


04
apr, 17

Duurzame voeding kent geen grenzen?!

Conclusies van een studiedag rond grensoverschrijdende duurzame voeding.

Lees meer »


27
mrt, 17

Trots op onze West-Vlaamse chocolade-ateliers

De paashaas koopt zijn chocolade-eitjes dit jaar bij onze West-Vlaamse chocolatiers.

Lees meer »


15
mrt, 17

Inspirerende lentedag voor vijfdejaars Ter Groene Poorte

Zestig leerlingen uit het vijfde jaar Hotelschool van Ter Groene Poorte bezochten tijdens een inspiratietrip vier 100% West-Vlaams-producenten. Op het programma: zuivelboerderij Baliehof, geitenboerderij ’t Reigershof, brouwerij Rodenbach, brouwerij De Halve Maan en een bezoek aan het Vlaams Huis van de Voeding.

Lees meer »


15
dec, 16

Ontdek de nieuwe streekproducten

In december kwam de laatste erkenningscommissie van 2016 samen. 14 streekproducten kregen het label 100% West-Vlaams.

Lees meer »


05
dec, 16

Mostaard Wostyn krijgt erkenning ambachtsman

Sinds juni kunnen kleine, ambachtelijke ambachtsmannen een wettelijke erkenning aanvragen bij de FOD Economie.

Lees meer »


30
nov, 16

100% West-Vlaams in de e-lift

100% West-Vlaamse producenten en de toonagevende West-Vlaamse online retailer gift.be slaan de handen in elkaar.

Lees meer »