Mostaard Wostyn

Streekproduct uit het Brugse Ommeland in de kijker

Mostaard Wostyn van Mostaard Wostyn (Torhout)

Over de familietraditie

Mostaard Wostyn uit Torhout bestaat sinds 1869 en is vijf generaties later als enige van de streek nog actief. Al in 1802 stond er een Jan Baptist Wostyn in de registers ingeschreven als paardenkweker en mosterdmaker. Zijn echtgenote was mosterdleurster. Zij leurde met emmers vol mosterd op een stootkar en bracht de pittige koopwaar per schep aan de man.

De enige mosterd van Wostyn wordt onder meer verkocht in hun nostalgische winkeltje aan het oude Vredegerecht waar klanten hun potje kunnen laten vullen. Vers uit de pot is hij zo pikant dat de fijnproever er de tranen van in de ogen krijgt. "Da's tenminste mostaard", zegt de Torhoutenaar.

Over mosterd

Mosterdzaad is inheems in Europa en kwam hier vroeger op grote schaal in het wild voor. Het ging zowel om de soorten Brassica nigra die zwarte mosterdzaadjes produceert, Brassica juncea met bruine mosterdzaadjes en Brassica alba met witte mosterdzaadjes. De productie van mosterd nam vanaf de middeleeuwen een hoge vlucht en daarmee ook de teelt van mosterdzaadjes. Elke streek had haar voorkeur voor een bepaald soort mosterd op basis van een van deze zaadsoorten of een combinatie ervan. Mosterdmakers speelden in op de lokale smaak of onderscheidden zich door een typisch product. Van deze ambachtelijke mosterdmakers zijn er nog maar weinig overgebleven.

Pikante traditie - wie Mostaard Wostyn voor de eerste keer proeft, weet meteen dit is niet zomaar een mosterd. Hij is superfijn gemalen van uitgelezen donker Brassica Nigra mosterdzaad, vandaar die buitengewone aroma-mosterdsmaak. Deze mosterd wordt bereid uit bruin mosterdzaad, gemalen tussen granietstenen, wat de fijne structuur en de kleur verklaart. Het mosterdzaad wordt eerst gebroken, daarna geroerd en fijngemalen.

Over de koekjes, het bier en de pralines

Naar aanleiding van het 140-jarig bestaan van Mostaard Wostyn creëerde chocolatier Koen Denolf de Mostaardpraline, een unieke lekkernij. De vulling is een mengeling van chocolade, room en Mostaard Wostyn. De pralines zijn verkrijgbaar in melk- en fondantchocolade. Er zijn twee versies: één met minder en één met wat meer mosterd in de vulling.

Gemengde mosterdzaden vervangen een deel van de bloem in de zanddeegkoekjes die ontstaan zijn n.a.v. het 130-jarig bestaan van het Mostaard Wostyn. Proef eerst de zoete smaak door de suiker, ervaar daarna een tintelend gevoel in de mond door de mosterdzaadjes. De mosterdkoekjes worden op héél kleine oplage gemaakt en kan je enkel in het winkeltje van Mostaard Wostyn kopen.

Met het biertje Den IJzeren Arm klinkte Torhout en omstreken op de 145ste verjaardag van Mostaard Wostyn. Gebroken mostaardzaad zorgt voor de typische smaak, gebrouwen door het Brugs Bierinstituut.

Over Mostaard Wostyn

Mostaard Wostyn is een ambachtelijk mostaardbedrijf met een eeuwenoude traditie, gelegen in hartje Houtland. Piet Wostyn is de achterkleinzoon van de pionier Ivo-Jacob Wostyn. Zijn trouwe toeverlaat Annick is het gezicht in de winkel. Tot op heden wordt Mostaard Wostyn gemaakt op ambachtelijke wijze, aan het originele recept is nog niets gewijzigd. In het ouderlijk huis van de familie Wostyn bevindt zich de winkel waar je terecht kan voor de befaamde Mostaard Wostyn, de mostaardjenever, de mostaardkoekjes, de mostaardpralines, het bier Den Ijzeren Arm...

Adres:
Conscienceplein 7
8820 Torhout

  

Bronnen: streekproduct.be, hln.be