West-Vlaamse Lukken

Streekproduct in de kijker

Natuurboterwafels van Jules Destrooper (Lo)
Ambachtelijke lukken van De vredestuin Vanoverberghe (Passendale)

Over de lukken

Vroeger bakten huismoeders in West-Vlaanderen rond nieuwjaar boterwafels als geschenk voor familie en als geluksbrenger voor het nieuwe jaar. Daarom kregen ze de naam ‘lukken’, geluk wensen. Het deeg werd met de hand gemaakt van bloem, kristalsuiker, eieren, boter en zout. Na een nacht rusten op een koele plek kregen de wafeltjes vorm op de Leuvense stoof. Het speciaal ovaalvormig ‘lukken wafelijzer’ zorgde voor het typerende ruitjespatroon.

Op vandaag is het geven van West-Vlaamse lukken op nieuwjaarsdag diep ingeburgerd in de Provincie. Een smakelijke gelukswens voor het nieuwe jaar. 

Over de Natuurboterwafels van Jules Destrooper, een rijke geschiedenis

Koekjesbakker Jules Destrooper uit Lo-Reninge lanceerde in 1890 een eigen recept voor deze traditionele nieuwjaarswafeltjes. Het werd zo’n succes dat steeds minder huismoeders hun lukken zelf bakten. De koekjes van Biscuiterie Destrooper werden een succes tot ver buiten de Westhoek. Het deeg wordt machinaal gekneed en rust een nacht op een koele plaats. De volgende dag wordt het in wafelijzers met de typische geruite vorm in de oven gebakken.

> Lees het succesverhaal van Jules Destrooper, een gepassioneerde bakker en kruidenhandelaar die het amandelbrood uitvindt.

Over de Lukkefeesten en Lo

De lukken zijn zo populair dat ze zelfs hun eigen feestdag hebben in Lo: de Lukkefeesten. Dat blijft ook zo na de verhuis van de productie van de koekjes van Lo naar Ieper. Daar is sinds 1986 een tweede fabriek van Jules Destrooper te vinden. Maar de lukken blijven onlosmakelijk met Lo verbonden. Daar vind je ook het bezoekerscentrum van Destrooper met jaarlijks 25.000 bezoekers. 

Over de Ambachtelijke lukken van De vredestuin Vanoverberghe

Met deze krokante goudgele koekjes doe je het hele jaar door geluk cadeau bij een verse tas koffie. Oma's recept kreeg dankzij een scheutje 't Vintje, de likeur van Vintage Heuvelland, een streekgebonden smaak. Met veel handarbeid en liefde bakken Stefaan en Kristien de lukken. Voor Stefaan is het 's avonds na zijn werk op het veld een ontspannend werkje, zeker met wat muziek op de achtergrond.

Contactgegevens:

 
 

Bronnen: streekproduct.behln.be