Streekproducten

Wat is een streekproduct? 

Het meest eenvoudige is te zeggen dat een streekproduct gebaseerd is op de relatie tussen streek en product, maar dit lijkt een open deur. Sinds enkele jaren werken we in West-Vlaanderen aan een eenduidige definitie en rationele criteria. De term ‘streekproduct’ wordt namelijk vrij algemeen en willekeurig gebruikt. Waar zou u zelf aan denken? Moeten voor een streekproduct (alle) grondstoffen uit de streek afkomstig zijn? Moet verwerking in de streek plaatsvinden? Is een traditioneel of ambachtelijk recept een voorwaarde? En hoe zit het met afzet, moet die lokaal plaatsvinden of mag een streekproduct wereldwijd over de toonbank? Hoe belangrijk is duurzaamheid, dierenwelzijn? En wat versta je eigenlijk onder ‘de streek’?

Stel deze vragen aan een aantal mensen, en het antwoord zal nooit hetzelfde zijn. De term streekproduct is subjectief, roept een gevoel op, en die is voor iedereen verschillend. En dat is helemaal niet erg. Maar vaak hebben consumenten geen idee wat ze kopen als een product het etiket streekproduct draagt. Gaat het wel echt om iets speciaals, of is het etiket er gewoon opgeplakt?

Het label 100% West-Vlaams garandeert dat het product

  1. in West-Vlaanderen op duurzame en ambachtelijke wijze wordt geproduceerd,
  2. zoveel mogelijk gebruik maakt van streekeigen grondstoffen (of grondstoffen waarvan de verwerking streekeigen is),
  3. een aantoonbare band heeft met de regio/streek.

Wilt u weten of uw product in aanmerking komt voor het kwaliteitslabel 100% West-Vlaams? 

Contacteer Stephanie Van Lancker voor meer informatie.