Blijf op de hoogte van nieuws

100% West-Vlaams houdt je hier op de hoogte van het laatste nieuws over regionale hoeveproducten en streekproducten uit West vlaanderen. We bundelen voor u alle leuke nieuwtjes en geven je inspiratie voor een dagje uit in West Vlaanderen naar een boerderij of een boerenmarkt. Tips voor originele cadeaus en producten die je kan kopen in diverse hoevewinkels en buurtwinkels, ... en zoveel meer interessante weetjes

 

29
jan, 18

Zoet vloert hartig in het tweede luik van de Bakstrijd

Zoet vloert hartig in het tweede luik van de Bakstrijd

De Krokante Brioche van Ter Groene Poorte verslaat het Manzana-brood van het MSKA Roeselare tijdens het tweede luik van de Bakstrijd. In die wedstrijd battlen drie West-Vlaamse bakkerijscholen tegen elkaar en bovenal voor de erkenning van het beroep. De toonbank van de ambachtelijke bakkerij vormt het strijdtoneel. Patisserie Lieven uit Ardooie kroont zich tot strijdvaardigste bakker. Hij wist de meeste klanten te overtuigen om te proeven en een stem uit te brengen.

De Krokante Brioche, een zachte brioche met krokante bovenlaag en een toets van kriekenbier, en het Manzana-brood, een zuurdesembrood met koekkruiden en appel, vielen beide in de smaak bij de proevers. De scores gingen gelijk op, maar uiteindelijk haalt zoet het met een half punt van hartig. Daarmee treedt Ter Groene Poorte met haar Krokante Brioche in de voetsporen van de Philu-taart die als favoriete product uit de eerste campagne kwam.

Lieven Noppe (51) van Patisserie Lieven uit Ardooie volgt Johan Desmet op als strijdvaardigste bakker. Hij motiveerde het grootste aantal klanten om te stemmen. Dat het de klanten zijn die hem aan de overwinning hebben geholpen, betekent veel voor Lieven. “Zorgen dat de klanten tevreden zijn, daarvoor sta ik ’s nachts in mijn atelier. Dat mijn hard werk door hen in de schijnwerpers komt, doet deugd.”

Creativiteit

De klanten van Patisserie Lieven kijken niet meer op van een nieuw product in de toonbank of in de rekken. De bakker staat er namelijk voor gekend om af en toe iets nieuws te lanceren. De fotoboeken in de winkel zijn goed gevuld met Lievens creaties en bijhorende anekdotes: een taart voor 2000 man, een Laura Lynn-gebak, een Sint-Maartens klaaskoek zo groot als een vrachtwagen, een Veerle Olympos-broodje om de Ardooise loopster Veerle Dejaeghere te steunen toen ze naar de Olympische Spelen in Peking mocht… Het mag niet verwonderen dat Lieven “creativiteit” noemt als mooiste aspect van zijn beroep. “Brood en patisserie bieden ongelooflijk veel mogelijkheden. Het creatieve proces achter de ontwikkeling van een product zorgt ervoor dat elk gebak een eigen verhaal meedraagt. Ik heb al enorm gevloekt op bepaalde taarten, maar als het eindresultaat in de smaak valt, daar doe je het voor.”

Het is de mama van Lieven die de liefde voor het bakken in zijn leven heeft gekneed. Zij maakte taarten op de keukentafel met kleine Lieven als haar rechterhand. Enkele jaren weekendwerk en een opleiding later opent hij in 1991 als jonge gast zijn eigen bakkerij. Samen met zijn echtgenote Nele maken ze er een bloeiende zaak van. De sleutel tot succes? “Hard werken, de job graag doen, een goede wisselwerking tussen winkel en bakkersatelier, een klantvriendelijke bediening en kwalitatieve producten aanbieden.”

Kwaliteit leveren, betekent werken met goede grondstoffen. Daarom stapte Lieven mee in de Bakstrijd. “En omdat het project creativiteit en vernieuwing in de bakkerijen promoot.” 

De Bakstrijd

Ontdek hier de twee nieuwe bakkerijproducten die in het laatste luik van de Bakstrijd het tegen elkaar zullen opnemen. Proef ze tot 1 mei bij een strijdvaardige bakker in uw buurt en beslis mee welke bakker en welk product het tweede luik van de bakstrijd wint. Elke proever maakt trouwens kans op waardebonnen en geschenkmanden vol lekkere streekproducten. 

« Naar overzicht