Blijf op de hoogte van nieuws

100% West-Vlaams houdt je hier op de hoogte van het laatste nieuws over regionale hoeveproducten en streekproducten uit West vlaanderen. We bundelen voor u alle leuke nieuwtjes en geven je inspiratie voor een dagje uit in West Vlaanderen naar een boerderij of een boerenmarkt. Tips voor originele cadeaus en producten die je kan kopen in diverse hoevewinkels en buurtwinkels, ... en zoveel meer interessante weetjes

 

20
feb, 18

Welke innovatieve producten liggen morgen op uw bord?

100% West-Vlaams producenten winnen Gouden Tavola

Welke innovatieve producten liggen morgen op uw bord?
De Gouden Tavola bekroont de beste innovaties in voeding en bepaalt mee wat morgen op het bord of in het glas van de consument komt.
Deze wedstrijd wordt georganiseerd naar aanleiding van Tavola, vakbeurs van de fijne en verse voeding, die elke twee jaar in Kortrijk Xpo plaatsvindt. Anno 2018 worden er opnieuw 17.000 professionelen uit de retail, groothandel, speciaalzaken en cateringorganisaties uit meer dan 30 landen verwacht.
 

STRENGE SELECTIE met 2 juryrondes

De wedstrijd Gouden Tavola verloopt in twee etappes. In eerste instantie beoordelen drie verschillende aankopers het aspect innovatie. Daarna volgt een grondige jurering met tasting. Voor deze editie werden 104 producten ingezonden door 69 verschillende producenten.
Na de eerste screening mochten 59 producten meedingen naar de Gouden Tavola. De eindjury bestaat uit aankopers, verantwoordelijken uit de gastronomie, reclamewereld, product- en merkontwikkeling en leden van de vakpers. Zij bepalen in vier rubrieken de winnaar van de Gouden Tavola en de twee genomineerden. Niet enkel smaak is hierbij bepalend ; ook onder meer criteria zoals innovatie, verpakking, marketing,
milieuvriendelijkheid en duurzaamheid spelen een rol tijdens de jurering.
 

4 CATEGORIEËN

Voeding komt via verschillende kanalen op ons bord terecht. De criteria voor vernieuwing zijn verschillend volgens het kanaal waarbinnen het product verkocht wordt. Een supermarkt hanteert andere criteria dan bijvoorbeeld een delicatessenzaak of een cateringbedrijf. De Gouden Tavola houdt hiermee rekening en daarom zijn er vier verschillende categorieën: retail, delicatessen, foodservice en traiteur.
 

13 LAUREATEN: 4 winnaars en 9 genomineerden

Onder de winnaars en genomineerden ook twee 100% West-Vlaams producenten:
 

Winnaar Gouden Tavola Delicatessen 2018: Kaasboerderij 't Groendal - Barista

Deze nieuwe kaas is ontstaan door een samenwerking tussen Kaasboerderij 't Groendal en Koffiebranderij Viva Sara. In de kaasproductie wordt er geregeld gebruik gemaakt van assen, die een natuurlijke barrière vormen voor schimmels en bacteriën. Een gekend voorbeeld is 'Morbier'. Het unieke aan deze kaas is dat er in plaats van assen, gemalen geroosterde koffie wordt gebruikt. Dit heeft dezelfde eigenschappen als assen maar geeft de kaas ook een aangenaam koffiearoma. Dit resulteert in een half-harde kaas met subtiele koffietoets en opmerkelijke zwartgrauwe natuurkorst.
Winnaar Gouden Tavola Foodservice 2018: Belberry Préserves - Belberry Terrines Gourmandes
 
De Belberry Terrines Gourmandes van Belberry zijn heerlijke bereidingen op basis van fruit, ui, wijn of graanmosterd. Deze zijn heel makkelijk portioneerbaar in blokjes, sneetjes, balkjes of schijfjes en zijn de perfecte afwerking van uw amuses tot en met het dessert. Zes unieke smaken zijn beschikbaar: Rode Ui & Framboos, Wilde Citroen, Bittere Sinaasappel, Paarse Vijg, Sauternes Wijn en Graanmosterd. Binnen het foodservicekanaal zal dit product zijn weg vinden naar de culinaire vakman en hedendaagse foodies. Bij de premium retailers passen de terrines perfect in het koelvak bij kaas & zuivel, charcuterie en salades Volg uw creativiteit en geef de finishing touch aan al uw gerechten.
Publieksprijs
 
In hal 5 van Tavola worden alle winnaars voorgesteld en kunnen de bezoekers proeven én hun stem uitbrengen op één van de bekroonde producten. Het product met de hoogste waardering van de bezoekers ontvangt na afloop van Tavola 2018 de Gouden Tavola Publieksprijs.
Kaasboerderij 't Groendal vind je terug in het Frans-Belgisch Eiland voor Fijnproevers (stand 487 E), een initiatief van Filière AD-T. Op dat Eiland voor Fijnproevers vind je ook de 2de genomineerde in de categorie Traiteur: Cornquet (stand 487 Y), een nieuwkomer in het aanbod van zetmeelproducten.
 

Frans-Belgisch Eiland voor Fijnproevers

Alle West-Vlaamse producenten op het Frans-Belgisch Eiland voor Fijnproevers zijn:

« Naar overzicht