Blijf op de hoogte van nieuws

100% West-Vlaams houdt je hier op de hoogte van het laatste nieuws over regionale hoeveproducten en streekproducten uit West vlaanderen. We bundelen voor u alle leuke nieuwtjes en geven je inspiratie voor een dagje uit in West Vlaanderen naar een boerderij of een boerenmarkt. Tips voor originele cadeaus en producten die je kan kopen in diverse hoevewinkels en buurtwinkels, ... en zoveel meer interessante weetjes

 

04
mei, 18

Het oog wil ook wat in derde luik Bakstrijd

Het oog wil ook wat in derde luik Bakstrijd

Het roosvormig appeltaartje Pompomme van Ter Groene Poorte haalt de bovenhand in het derde en laatste luik van de Bakstrijd. Een wedstrijd waarmee drie West-Vlaamse bakkerijscholen samen met de bakkers voor de erkenning van het beroep vechten. Bakkerij Ryckewaert uit Roeselare wist de meeste klanten te overtuigen om de nieuwe producten te proeven.

De strijd tussen de Pompomme, een appel-frangipanetaart verrijkt met yoghurt, en de Grand Cru van Syntra West, een kaas- en hambrood, werd met een punt beslecht. Beide creaties kregen een hoge score van de proevers en mogen het strijdtoneel met opgeheven hoofd verlaten, maar het is de Pompomme die de bloemen in ontvangst mag nemen.

Pieter Ryckewaert (48) van Bakkerij Ryckewaert uit Roeselare is de strijdvaardigste bakker. Samen met zijn vrouw Sabine motiveerde hij het grootste aantal klanten om te stemmen. Dat ze net deze campagne winnen, sterkt Sabine in haar overtuiging dat het oog ook wat wil. “Bij de voorstelling van de producten op de Avond van de Bakker had het Pompomme-taartje meteen ons hart veroverd. Zelf eet ik niet graag heel zoete taarten, maar een creatieve variant van de appeltaart weet mij wel te bekoren. De Pompomme springt door zijn roosvorm ook in het oog. De appelschijfjes mooi schikken vergt wat werk en tijd, maar klanten overtuig je niet alleen met smaak. Mensen kopen tenslotte ook met hun ogen.”

Lokaal

Wat in de toonbank ligt, moet er dus mooi uitzien, lekker zijn, ambachtelijk gemaakt en van hoge kwaliteit. Daarom kiezen ze bij bakkerij Ryckewaert bewust voor lokale grondstoffen. “Wij vinden het boeiend om met lokale ingrediënten te werken. We steunen er andere lokale producenten mee en bouwen zo een interessant netwerk uit van gepassioneerde vakmensen. Het verplicht ons ook om na te denken over een seizoensgebonden aanbod. Appels kan je in principe het hele jaar door verwerken, maar welke weg hebben die dan al afgelegd?”

Pieter groeide op in een landbouwersgezin, hielp vaak mee in de keuken en trad bijna in de voetsporen van zijn ouders. “Drie jaar volgde ik les aan de landbouwschool, daar merkte ik dat ik liever bakker dan landbouwer wilde worden. Om er zeker van te zijn dat het geen bevlieging was, hielp ik in de zomermaanden bij een lokale bakker. Daarna stond ik in september goed voorbereid tussen de leerlingen van de afdeling Bakkerij in Ter Groene Poorte.”

Nachtwerk

“Ik vind de bakkerstiel nog steeds een uitzonderlijk mooi ambacht. Al is het zeker niet voor iedereen weggelegd. Je moet het graag doen, er veel voor willen laten en enorm gemotiveerd zijn. Ook het nachtwerk mag geen obstakel vormen. Voor mij zijn dat gouden uren om ongestoord door te werken in alle rust en stilte met de opkomende zon als toeschouwer. Zelfs tijdens mijn legerdienst kon ik het niet laten om ’s nachts te helpen in de bakkerij, daarna reed ik door naar het depot in Zedelgem om aan mijn shift te beginnen. Bakker zijn, is niet mijn beroep en het is niet mijn hobby. Bakker zijn, overstijgt dat. Bakker zijn, dat is mijn leven.”

25 jaar

Toen Sabine Pieter leerde kennen, was ze daar gelukkig van op de hoogte, want de bakkerij zou ook haar leven vormen. Ze is drie jaar samen met Pieter als ze de bakkerij aan de Meensesteenweg in Roeselare overnemen. Hoewel de liefde groot is tussen beiden gaat Pieter vooral uit zakelijke overweging op zijn knie. “Wij zijn getrouwd om de bakkerij te kunnen kopen. Lenen bij de bank was toen eenmaal voordeliger als getrouwd koppel. In januari zijn we voor de wet getrouwd, in maart voor de kerk en in april openden we de bakkerij. Tijd voor een huwelijksreis hebben we niet gehad, budget hadden we daar trouwens ook niet meer voor. Dit jaar vieren we onze 25ste huwelijksverjaardag en dus ook het 25-jarig bestaan van Bakkerij Ryckewaert. Om ons geluk met de klanten te delen, lanceren we in het najaar een klantenactie.”

 

Bij bakkerij Ryckewaert kan je ook de Kloentaart kopen, een versgebakken kruimeldeeg met een toplaag van zoetzure appelfrietjes, waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat.

« Naar overzicht