Blijf op de hoogte van nieuws

100% West-Vlaams houdt je hier op de hoogte van het laatste nieuws over regionale hoeveproducten en streekproducten uit West vlaanderen. We bundelen voor u alle leuke nieuwtjes en geven je inspiratie voor een dagje uit in West Vlaanderen naar een boerderij of een boerenmarkt. Tips voor originele cadeaus en producten die je kan kopen in diverse hoevewinkels en buurtwinkels, ... en zoveel meer interessante weetjes

 

04
apr, 17

Duurzame voeding kent geen grenzen?!

Conclusies van een studiedag rond grensoverschrijdende duurzame voeding

Duurzame voeding kent geen grenzen?!

Een 100-tal aanwezigen luisterde op de eerste studiedag rond grensoverschrijdende duurzame voeding geboeid naar de lezingen van experts en getuigenissen van organisaties die intensief werken rond duurzame voeding. Tijdens thematische workshops kregen de deelnemers de kans om hun eigen ideeën en bedenkingen op de kaart te zetten. Grensoverschrijdende connecties werden gevormd tijdens de netwerkmomenten. De studiedag is een organisatie van de POM West-Vlaanderen en de partners van het Interreg-project Filière AD-T.

Keynotespreker

Anne-Sophie Ansenne van Group One vat als keynotespreker de dag samen in zes sleutelwoorden die cruciaal zijn om een grensoverschrijdende duurzame voedingsketen te bewerkstelligen:

Gezien de complexiteit van duurzame voeding, vraagt de creatie van een dergelijke keten geduld. Geruststellend is de grote interesse voor het onderwerp en de goesting bij de betrokken partijen. Er is openheid nodig om samen de neuzen in dezelfde richting te krijgen en via dialoog oplossingen te vinden voor hindernissen. Via kleine stapjes kan gewerkt worden aan de concrete noden en uitdagingen van producenten. Het is hierbij belangrijk om per grondgebied de specifieke uitdagingen onder handen te nemen. Hoewel de uitdaging groot is, mag het niemand tegenhouden om ten volle te gaan voor en te dromen van een grensoverschrijdende duurzame voedingsketen.

Gastsprekers

  • Gabriel Tavoularis – studie- en onderzoeksdirecteur, CREDOC
    Trends in de consumptie van voeding. Attitudes, meningen en verwachtingen van de Franse consument in 2016.
  • Karin De Ridder – PhD Public Health, MD Community Medicine, WIV-ISP
    Voedingsgewoonten van de Belgische bevolking in 2014-2015.
  • Marie Decima – verantwoordelijke milieu, Cerdd
    Ijkpunten voor duurzame voeding, richting een duurzaam voedingssysteem.
  • Geneviève Sevrin – voorzitter, Super Quinquin
    De coöperatieve supermarkt waar de klant de held is.
  • Bernard Mayne – verantwoordelijke economie, collège des producteurs belges
    Producenten van een correcte verloning voorzien door rekening te houden met de verwachtingen van de consument.
  • Manon Henrion – projectverantwoordelijke Duurzame Ontwikkeling, API Restauration
    Duurzame voeding in grootkeukens, het kan.
  • Alice Codsi – mede-oprichtster, FoodWin
    Een Europa zonder voedselverspilling dankzij een bruisend netwerk.
  • Fançoise Bodson – projectdirecteur duurzaamheid, D’Avenir Wagralim
    Via een overkoepelende strategie het Waalse agrovoedingsnetwerk duurzaam maken.
  • Célia Potdevin – projectdirecteur, CLCV
    Welke invloed heeft de info uit een voedingsetiket op de consument?
  • Marie Decima – verantwoordelijke milieu Cerdd
    Hoe maken we de stap van vaststellingen naar innoverende collectieve oplossingen?
  • Anne-Sophie Ansenne – bio-ingenieur, Group One Wallonie
    Conclusie van de studiedag.

U kan hier de samenvatting van de uiteenzettingen raadplegen. 

- Dossier deelnemers

« Naar overzicht