Blijf op de hoogte van nieuws

100% West-Vlaams houdt je hier op de hoogte van het laatste nieuws over regionale hoeveproducten en streekproducten uit West vlaanderen. We bundelen voor u alle leuke nieuwtjes en geven je inspiratie voor een dagje uit in West Vlaanderen naar een boerderij of een boerenmarkt. Tips voor originele cadeaus en producten die je kan kopen in diverse hoevewinkels en buurtwinkels, ... en zoveel meer interessante weetjes

 

06
jun, 17

Correct etiketteren in België en Frankrijk

Verslag van een infosessie over de nieuwe Europese richtlijnen voor de etikettering van voedingsmiddelen in België en Frankrijk

Correct etiketteren in België en Frankrijk

De partners van het Europees Interreg-project Filière AD-T nodigden een Franse en een Belgische expert uit om de nieuwe Europese richtlijnen voor de etikettering van voedingsmiddelen voor te stellen. André Bouillet werkt voor Euro Consultants in België, Christine Chéné voor Adrianor in Frankrijk. We vroegen hen hoe de producenten aan de Europese en nationale verplichtingen kunnen voldoen en wat de verschillen zijn tussen België en Frankrijk. De volledige presentatie kan u hier downloaden

Correct etiketteren in vijf basisregels

  • De bescherming van de gezondheid en de belangen van de consument staat centraal in de filosofie van de nieuwe Europese richtlijnen (INCO). De consument moet makkelijk alle informatie kunnen terugvinden. 

  • Bij online verkoop moet de consument alle info die op het etiket staat voor de aankoop kunnen raadplegen. De info moet ter beschikking worden gesteld voor de consument, bv. in een document op website.

  • Verboden in België: afkortingen. Alles moet voluit worden geschreven, ook 'te gebruiken tot' en 'ten minste houdbaar tot'. Afkortingen zijn volgens de wetgeving in België misleidend.

  • Verplicht in Frankrijk: logo dat duidelijk maakt dat alcoholische dranken niet geschikt zijn voor zwangere vrouwen. In België mag het er op staan, maar het is niet verplicht.

  • Verplichte informatie op het etiket van voorverpakte levensmiddelen:
    • Benaming van het levensmiddel
    • Ingrediëntenlijst
      Beginnen met "Ingrediënten:" daarna alle ingrediënten opsommen in dalende volgorde van gewicht. Ingrediënten die minder dan 2% van het eindproduct uitmaken, mogen in willekeurige volgorde worden opgesomd. 
    • Allergenen
      Momenteel zijn er 14 soorten allergenen, die moeten worden vermeld zoals ze in bijlage II worden genoemd, vb. zalm (VIS). Allergenen moeten op een of andere manier geaccentueerd worden (vet, schuin, ander kleur ...). 
    • Hoeveelheid van bepaalde ingrediënten of categorieën van ingrediënten
    • Nettohoeveelheid van het levensmiddel
    • Datum van minimale houdbaarheid of de uiterste verbruiksdatum
      Het jaartal moet altijd met vier cijfers worden geschreven
    • Bewaarvoorschriften en/of gebruiksvoorwaarden
    • (Handels)naam en adres van exploitant
    • Land van oorsprong of plaats van herkomst
    • Gebruiksaanwijzing, indien moeilijk te gebruiken zonder
    • Alcoholvolumegehalte, voor dranken met alcoholgehalte > 1,2% 
    • Voedingswaardedeclaratie
      Voedingswaardedeclaratie is verplicht voor voorverpakte levensmiddelen, met uitzondering van 19 punten (zie presentatie).
      Zeven elementen zijn verplicht en moeten in de juiste volgorde staan:
      • Energie
      • waarvan verzadigde vetzuren
      • Koolhydraten
        waarvan suikers
      • Eiwitten
      • Zout

Is uw product een voorverpakt levensmiddel en moet u alle verplichte informatie op het etiket vermelden? Doorloop de beslissingsboom om op deze vraag een antwoord te krijgen.

 De sessie volgen, kan nog op 19 juni in Libramont, 29 augustus in Arras of 5 september in Chimay. Meer info en inschrijven.

Het project Filière AD-T

Negentien partners begeleiden binnen Filière AD-T Belgische en Franse kmo's bij hun ontwikkeling aan de andere kant van de grens. Het project richt zich op alle schakels in de agrovoedingsketen en wil een duurzame grensoverschrijdende voedingsketen ontwikkelen. Enkele activiteiten die nog op het programma staan:

« Naar overzicht